El ministre espanyol d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha criticat aquest dimarts en un diari alemany la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein de no veure rebel·lió ni sedició en l'euroordre per l'extradició del president a l'exili, Carles Puigdemont. En aquest sentit, Borrell s'ha preguntat què hagués passat si la petició de fer un referèndum per la independència s'hagués produït a Alemanya.

"No vull valorar això com a ministre d'Exteriors perquè és un assumpte judicial. Però em pregunto què hauria decidit el tribunal si hagués passat el mateix a Alemanya", ha dit en una entrevista al diari alemany Handelsblatt.

Borrell ha anat més enllà, a parer seu, la decisió judicial del tribunal alemany demostra que "encara queda molt per fer" en la construcció de l'espai judicial europeu. Finalment, el jutge instructor, Pablo Llarena, en veure la resposta de la justícia alemanya va renunciar a demanar l'entrega de Puigdemont només per delicte de malversació i va retirar totes les euroordres que havia emès.

Una "tardor calenta"

Preguntat si veu possible un acord amb el Govern, Borrell admet que "si el problema segueix sent binari i els separatistes només volen parlar d'un referèndum d'independència, les converses acabaran ràpid" perquè això el govern espanyol no ho permetrà.

El punt mitjà per a un acord, en la seva opinió, és que els catalans votin un nou Estatut d'Autonomia. Amb tot, creu que serà un procés llarg i, com a exemple, assenyala que el Canadà va trigar 20 anys a trobar una solució per al Quebec.

Preguntat per si espera una "tardor calenta", davant del primer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre i l'inici dels judicis dels presos polítics, ha donat per fet que l'independentisme ho utilitzarà per tornar a donar el seu suport a les llibertats polítiques i civils, però que això és normal.