Les negociacions per formar Govern segueixen de portes endins. Públicament aquesta és la versió oficial, però la presidenta del Parlament, Laura Borràs, veuria "estrany" un govern independentista en el qual no hi hagués els 32 diputats de Junts. Com a candidata de les darreres eleccions per aquest partit, ha assegurat en declaracions a TVE que no s'especula amb unes noves eleccions,.

 

Per això repeteix com un mantra la demanda de Junts: "Un bon acord, cal fer un pacte de legislatura i no d'investidura". I assegura que els partits estan treballant "per reproduir els resultats de les urnes". De fet, els dos debats fallits per fer president Pere Aragonès, la presidenta del Parlament els veu amb relativitat: "El Govern ja preveia seguir treballant en situacions adverses fins al 30 de maig i ara ho haurà de fer amb uns acords sòlids i renovats". 

Avís per a navegants

En aquests acords no nega que "efectivament" necessiten la CUP, tant Junts com Esquerra, però avisa: "La gent que ara posa presses perquè hi hagi Govern, segurament demanaria explicacions en el primer entrebanc". I també, per al·lusions, envia un missatge als socialistes: "El Consell per la República és la materialització de l'últim reducte de l'1 d'Octubre. Si depèn de l'Estat espanyol, és obvi que no hi haurà un altre 1 d'octubre, per això el posem tant en valor". 

Cal recordar que la setmana passada, la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, va descartar la possibilitat que hi hagués un nou referèndum: "No hi haurà un altre 1 d'Octubre". Per tot plegat, Borràs reitera que qualsevol aproximació amb el govern espanyol acaba sent fallida: "Jo no puc creure en la taula de diàleg perquè no puc autoenganyar-me ni fer-ho amb els altres. I compartir un posicionament, que jo conec l'Estat, jo a les paraules els dono molt de valor, un Estat que no vol dialogar ja et diu molt. Ser presidenta del Parlament em dona més llibertat".

Sobre el que sí que l'afecta directament, la Mesa del Parlament, Borràs ha tancat files amb el comiat de Jaume Alonso-Cuevillas: "No és que surti per discrepàncies amb Junts, tot i que jo respecto el que ha dit". I una darrera qüestió, encara més directa, és la seva imputació pel cas de presumptes irregularitats a les adjudicacions quan va estar al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes entre 2013 i 2018: "És totalment fals i vull desmentir que vulgui un canvi de Reglament per evitar ser cessada, no em correspon a mi fer-ho".

I torna a reiterar: "Jo no he comès cap delicte, ho dic i ho diré. Que ningú pateixi per l'article 25.4 perquè Laura Borràs no se sent apel·lada. Que no respecta la presumpció d'innocència és evident. La Comissió del Reglament és qui decidirà què vol modificar o no ".