La presidenta del Parlament també dona el seu aval. Laura Borràs celebra que sigui l'Institut Català de Finances qui cobreixi el fons per a les fiances del Tribunal de Comptes: "El Govern ha fet el que havia de fer. Ha de protegir els servidors públics", ha dit aquest divendres a Catalunya Ràdio.

Borràs ha relacionat la decisió que ha pres l'executiu català amb la situació en la qual es troben els excàrrecs del Govern, dels quals ha assegurat que tenen por. "El conseller d'Economia, Jaume Giró, ho va dir claríssimament: hi ha por a l'hora de treballar. Els servidors públics tenen por i això no és normal", ha dit.

La por dels servidors públics

La presidenta del Parlament ha lamentat la "judicialització" constant de la política catalana: "No és normal que per cada passa que fem hi hagi una resposta de judicialització. No puc dir que no tinc por, però intento que la por no modifiqui la meva convicció", ha explicat Borràs, que també ha afegit que "cal denunciar les barbaritats del Tribunal de Comptes".

Borràs ha establert un paral·lelisme entre la persecució del Tribunal de Comptes i la situació "del president Puigdemont, el conseller Comín i la consellera Ponsatí, que són eurodiputats i poden viatjar per tot Europa, menys a l'estat espanyol". D'aquesta manera, "l'Estat té un problema aquí", que "només se solucionarà amb l'autodeterminació i l'amnistia". 

Pessimisme amb el diàleg

Però sembla que ni l'autodeterminació ni l'amnistia sorgiran de la taula de diàleg amb el govern espanyol. "No hi ha res encarrilat en el diàleg. L'estat espanyol ha triat la via de la repressió, sigui quin sigui l'organisme", ha denunciat la presidenta, fent una clara referència al Tribunal de Comptes. "No confio en la taula de diàleg. Més que una realitat, és un producte de màrqueting", ha afegit.

Durant l'entrevista, Borràs s'ha mostrat molt pessimista respecte al diàleg entre Catalunya i l'estat espanyol. Ha donat per fet que la taula no tindrà èxit: "Hem d'estar preparats per quan fracassi la taula de diàleg". Així, la presidenta ha donat a entendre que quan això passi, els partits independentistes han de votar en contra dels pressupostos espanyols, com una de les primeres respostes contra el fracàs del diàleg.

tribunal cuentas europa press

La façana del Tribunal de Comptes / Europa Press

També ha parlat de les relacions internes dins l'independentisme. "No sé si Puigdemont i Junqueras continuen parlant. Espero que estableixin la relació que ells creguin que han de tenir", ha dit sobre els líders independentistes que es van reunir la setmana passada a Elna en un acte d'Òmnium Cultural.

Finalment, Borràs ha fet esment del lideratge de Junts i ha recordat que el partit compta amb molts lideratges diferents: Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Carles Puigdemont... Tots ells són líders, segons qui va ser candidata de Junts a la presidència de la Generalitat de Catalunya.

 

Imatge principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN