La candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, ha celebrat aquest dijous el tercer grau dels presos polítics, "un dret que els correspon" que "no és objecte de cap mena de benefici, privilegi o concessió" i que és "l'estricte compliment d'un dret que té tothom".

"La injustícia és que siguin a la presó, no que es produeixi l'assignació del tercer grau", ha afirmat en declaracions al pati del Congrés. Segons Borràs "l'única solució a aquesta situació és l'amnistia, l'autodeterminació i la independència".

Borràs ha recordat que fruit d'aquest tercer grau els presos podran participar en la campanya de les eleccions del 14-F. "Aquesta és una campanya marcada per la Covid i per la sortida del nostre govern legítim, i per tant participaran en la campanya com sempre activament per treballar per avançar cap a la independència", ha dit.

Els presos sortiran divendres

La Conselleria de Justícia ha ratificat aquest dijous el tercer grau penitenciari que fa dues setmanes les juntes de tractament van proposar per als líders independentistes empresonats per l’1-O. Les resolucions ja estan notificades i està previst que surtin dels centres aquest divendres, just el primer dia oficial de campanya electoral, en la qual podrien participar, ja que la Generalitat recorda que conserven el dret de manifestació i participació política.

No obstant, el Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals encara no ha decidit sobre l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que està al centre penitenciari de Wad-Ras, confinat per un brot de covid. La decisió es prendrà més endavant.

turull rull lledoners suspensió tercer grau - efe

Josep Rull i Jordi Turull entrant a Lledoners després de la suspensió del tercer grau / EFE

El mes de juliol passat Justícia ja va concedir-los el tercer grau, però la fiscalia hi va recórrer en contra. Tot i que els jutjats de vigilància penitenciària van avalar el tercer grau, el posterior recurs del ministeri fiscal al Suprem va fer que el jutjat responsable de la presó de Lledoners suspengués immediatament la semillibertat. En canvi, Forcadell i Dolors Bassa van poder seguir en tercer grau fins que el desembre passat el Suprem va tombar-lo definitivament. Ara podria succeir el mateix.

Dormir a casa els caps de setmana

El tercer grau pot tenir diverses aplicacions, però el més habitual és que els interns dormin al centre de dilluns a dijous, almenys durant vuit hores cada dia, i poden dormir a casa de divendres a diumenge.

Durant el dia poden fer una activitat laboral o de voluntariat. A més, amb tercer grau i una quarta part de la pena complerta, poden accedir a més permisos, amb un màxim de 48 dies a l’any i màxim set dies consecutius. Es concedeixen de menys a més dies, en funció de l’evolució, i els concedeix el Servei de Medi Obert de la Conselleria. Ara cada presó decidirà si els interns segueixen dormint al mateix centre o ho fan en centres oberts.

Foto principal: La candidata de Junts a les eleccions al Parlament, Laura Borràs / ACN