La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha traslladat la situació que afronta la cambra catalana amb la causa contra el diputat de la CUP Pau Juvillà a diferents cambres legislatives i organismes internacionals. Borràs va enviar una carta dilluns a presidents i representants de cambres legislatives exposant el cas de Juvillà. L'objectiu és informar-los de "les ingerències que pateix el Parlament per part de l'Estat" i denunciar que "un òrgan administratiu com la JEC pretengui decidir de forma unilateral qui pot ser diputat o no". La presidenta de la cambra apunta que aquesta situació no es pot acceptar i ha exposat totes les mesures legals i polítiques que han emprès per defensar el Parlament.

 

També s'ha posat a disposició dels mandataris per si creuen "oportú emprendre algun tipus d'acció per defensar els drets dels ciutadans europeus que aquesta situació vulnera". És en aquesta línia que dimecres el Parlament de Flandes va aprovar per unanimitat una resolució contra la inhabilitació del diputat de la CUP Pau Juvillà, ordenat per la Junta Electoral Central, i va donar suport a la sobirania del Parlament de Catalunya. La proposta estava impulsada per la mateixa presidenta del legislatiu flamenc, Liesbeth Homans (N-VA), i va ser tramitada amb caràcter d'urgència. La resolució demana a la Comissió Europea que investigui el cas, i recorda que el seu deure és defensar l'Estat de dret, i reclama que el diputat pugui seguir exercint mentre no hi hagi sentència ferma. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va enviar una carta a Homans el 31 de gener. Així mateix, els parlaments dels Països Baixos i de Dinamarca han traslladat la carta a la Comissió d’Exteriors de les respectives cambres legislatives.

Votació al ple

El Parlament es prepara per celebrar un ple aquest mateix dijous a la tarda per ratificar el dictamen que defensa l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà però preservant els funcionaris. Els grups parlamentaris ja han estat sondejats davant un eventual ple a partir de les cinc de la tarda. La presidenta del Parlament ha convocat la Junta de Portaveus per fixar la sessió a les 13.30 hores. ERC, JxCat, la CUP-NCG i En Comú Podem van aprovar dimecres al vespre, a la Comissió de l'Estatut del Diputat, l'informe que defensa que "no es podria executar" la retirada de l'escó de Pau Juvillà, però que marca que l'extrem de la desobediència "passa per preservar els funcionaris". Ara, el document s'ha d'elevar a ple. El dictamen i la seva aprovació al ple es faran arribar a la Junta Electoral Central (JEC), que ha donat de termini fins divendres perquè el Parlament retiri l'acta de Juvillà.