El Parlament de Flandes ha aprovat per unanimitat una resolució contra la inhabilitació del diputat de la CUP Pau Juvillà, ordenat per la Junta Electoral Central, i ha donat suport a la sobirania del Parlament de Catalunya. La proposta ha estat impulsada per la mateixa presidenta del legislatiu flamenc, Liesbeth Homans (N-VA), i ha estat tramitada amb caràcter d'urgència. La resolució demana a la Comissió Europea que investigui el cas, i recorda que el seu deure és defensar l'Estat de dret, i reclama que el diputat pugui seguir exercint mentre no hi hagi sentència ferma. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va enviar una carta a Homans el 31 de gener, on li explicava la situació del diputat de la CUP després que va penjar uns llaços grocs en unes dependències de l'Ajuntament de Lleida, i la missiva està incorporada a la resolució com a document. 

 

Ahir la pregunta es repetia pels passadissos del Parlament i avui la resposta encara no era clara. És Pau Juvillà diputat del Parlament? "El Parlament creu que encara és diputat, però no pot garantir l'eficàcia de tots els actes necessaris que comporten l'exercici ple d'aquest dret". Aquesta ha estat la frase que ha fet servir el diputat de Junts i jurista Jaume Alonso-Cuevillas després que la Comissió de l'Estatut del Diputat ha aprovat un dictamen elaborat per ERC, Junts i CUP que planteja mantenir l'escó del diputat però que fixa com a límit no afectar els funcionaris del Parlament. Així mateix, el dictamen estableix que com el Parlament ha presentat un recurs al Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l'acta, encara no es pot executar aquesta decisió fins que el tribunal resolgui.

Aquest ha estat l'informe que han aprovat aquest dimecres a la tarda els grups independentistes amb el suport dels comuns, mentre que la resta de partits, inclosos el PSC, han votat en contra. Avui el dia ha estat de reunions i d'anades vingudes al Parlament entre els grups independentistes: durant tot el matí i part de la tarda diputats d'ERC, Junts i CUP, amb la presidenta Laura Borràs, han estat debatent i elaborant el dictamen per resoldre situació del diputat cupaire Pau Juvillà per tal d'intentar seguir blindant el seu escó enfront de les ingerències de la Junta Electoral Central, que divendres passat li va retirar l'acta arran de la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el diputat, per qui volen inhabilitació per haver-se negat a despenjar llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor. El document aprovat, que ara s'haurà de votar en un ple que previsiblement es convocarà per divendres, també s'escuda en el reglament de la Cambra: constata que no és aplicable a Juvillà cap de les causes de pèrdua de la condició de diputat recollides en l'article 24 del reglament, capítol que recull les causes de la pèrdua de la condició de diputat com són la renúncia presentada a la Mesa, una sentència judicial ferma que n'anul·li l'elecció o la proclamació, per decés o incapacitat, per extinció del mandat i per la condemna d'una pena d'inhabilitació imposada per una sentència judicial ferma.