El Parlament de Catalunya acollirà la pròxima reunió de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia, després que la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, traslladés dilluns la proposta durant la reunió que s'ha celebrat a Mònaco durant les últimes dues jornades. Així doncs, la Conferència de Presidents de la Regió Europa de l'APF, ha acceptat la proposta de Borràs, que ha estat aprovada per unanimitat, tot i que hi havia altres candidatures per acollir aquesta reunió com les de Geòrgia, Grècia, França, Albània i Kosovo. La reunió està prevista pel mes d'octubre.

En la seva intervenció, la presidenta Borràs va fer valer la importància dels parlaments democràtics davant de “l’auge de l’autoritarisme”, i va destacar “el compromís del Parlament amb la promoció de l’Estat de dret, la democràcia i els Drets Humans”, que va definir com “una lluita que hem d’afrontar a diari, assumint amenaces judicials per tal de poder garantir el normal funcionament d’un Parlament democràtic”.

En una publicació al seu perfil d'Instagram la presidenta Borràs també ha explicat que ha assistit a dues jornades de feina aquest diumenge i dilluns de l'Assemblea Parlamentària: "Com a Parlament de Catalunya hem mantingut converses amb caps d'estat com el Príncep Albert II de Mònaco i presidents de parlament com el del Parlament monegasc, el de la Rada, l'ucraïnès, i diputats de fins a 16 delegacions europees". 

Borràs Mónaco

Trobada a Mònaco / Parlament

El novembre del 2019, sota la presidència de Roger Torrent, l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia, reunida a Suïssa, va aprovar per unanimitat que el Parlament acollís el 2020 la cimera europea de l'APF. Però no es va poder celebrar a causa de la covid. Després, també sota el mandat de Torrent, la Cambra catalana es va convertir el 26 de gener de 2021 en membre associat de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia. Catalunya hi formava part com a membre observador des del 2008, però ara té veu pròpia i capacitat de vot, fet que atorga projecció internacional a la institució catalana. 

Què és l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia?

Es tracta d'una de les organitzacions parlamentàries més importants del món, que compta amb 88 membres entre parlaments estatals i subestatals. En primer lloc, hi ha 52 parlaments membres. Un parlament membre ha de tenir el francès per llengua oficial i de treball, independentment que sigui una cambra estatal o subestatal.

Una segona categoria són els associats, que són cambres que tot i no tenir el francès per llengua oficial, el fan servir de llengua de treball o d’intercanvi internacional. Entre aquests, hi ha el Consell General d’Andorra.

I finalment hi ha la categoria de parlaments observadors, en els quals hi havia fins l'any passat Catalunya, però també països com Croàcia, Letònia, la Louisiana americana i algunes institucions parlamentàries regionals, com el parlament del Benelux.