El Parlament de Catalunya s'ha convertit aquest dimarts en membre associat de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia. Catalunya hi formava part com a membre observador des del 2008 i aquest any ha aconseguit passar a ser membre associat, un fet que li atorga veu pròpia i capacitat de vot.

Tal com ha explicat el president del Parlament, Roger Torrent, es tracta d'una "molt bona notícia", ja que atorga una major projecció "internacional" a la institució catalana. El president de la Cambra també ha remarcat que el canvi d'estatus és fruit del "treball intens" del Parlament de Catalunya, que a partir d'ara tindrà "un punt de vista més rellevant" dins d'aquesta assemblea.

Torrent ha constatat que durant els darrers 12 anys s'ha explicat la candidatura, i s'ha participat de manera "activa i proactiva" en els debats que s'han anat celebrant. "Finalment, s'ha decidit que Catalunya ha fet prou mèrits per participar", ha argumentat.

Parlament hemicicle buit - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

Tot i que l'Estat espanyol no forma part d’aquesta organització internacional en cap nivell, va vetar la presència de Catalunya el 2014, quan ja va ser convidada a formar-ne part. Els estatuts de l’organització accepten la participació d’entitats subestatals, però sempre d’acord amb l’estat del qual formen part.

Què és l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia?

Es tracta d'una de les organitzacions parlamentàries més importants del món, que compta amb 88 membres entre parlaments estatals i subestatals. En primer lloc, hi ha 52 parlaments membres. Un parlament membre ha de tenir el francès per llengua oficial i de treball, independentment que sigui una cambra estatal o subestatal.

Una segona categoria són els associats, actualment n'hi havia 14, que són cambres que tot i no tenir el francès per llengua oficial, el fan servir de llengua de treball o d’intercanvi internacional. Entre aquests, hi ha el Consell General d’Andorra.

I finalment hi ha la categoria de parlaments observadors, en els quals hi havia fins ara Catalunya, però també països com Croàcia, Letònia, la Louisiana americana i algunes institucions parlamentàries regionals, com el parlament del Benelux.

 

Imatge principal: Reunió de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia / APF