El president de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), Jacques Chagnon, ha fet una crida pública a mantenir les "institucions parlamentàries catalanes i els poders dels parlamentaris catalans, escollits democràticament".

“D’acord amb els valors de la Francofonia, l’APF recorda el paper essencial dels nostres parlamentaris en les nostres institucions democràtiques i la importància de protegir la sobirania dels parlaments”, s’assenyala en un comunicat de premsa on s’encoratja a tirar endavant per la via del diàleg per trobar una “sortida pacífica a la crisi, des del respecte als valors democràtics i els drets dels parlamentaris”.

El Parlament forma part des del 2008 com a membre observador de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia que es va crear l’any 1967 i reuneix 83 parlaments, entre els quals alguns que s'estan veient interpel·lats directament aquests dies amb motiu del debat català com França, Canadà, Quebec, Bèlgica, Grècia, Luxemburg i Suissa, entre d'altres.

Els darrers mesos, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha protagonitzat diferents intervencions en trobades de l'APF. A començaments de juliol va denunciar la "persecució judicial" als càrrecs electes catalans davant la comissió política de l'Assemblea reunida a Luxemburg.