Tret de sortida per al nou partit que liderarà Carles Puigdemont. Aquesta tarda s'ha fet pública a través d'un manifest la voluntat d'impulsar aquesta nova força política per ocupar l'espai de JxCat, així com alguns dels noms que fan costat al president a l'exili en el nou projecte. La data per a la posada en marxa del nou partit és el 25 de juliol.

Entre els signants del manifest figuren el líder de la Crida, Jordi Sànchez; els presos del PDeCAT, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn; els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig; la número dos del PDeCAT, Míriam Nogueras; els consellers Damià Calvet i Meritxell Budó; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la de Vic, Anna Erra, i l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, així com la cap de llista per Barcelona, Elsa Artadi. També hi ha membres de la Crida, entre els quals l’alcalde de Montblanc i exmembre d'ERC, Pep Andreu, l'exconsellera del PSC Marina Geli i independents de la llista de JxCat com Eusebi Campdepadrós i Josep Maria Forné.

Junts, per Catalunya

"Les persones sotasignades assumim la responsabilitat d'impulsar la constitució en forma de partit de l'espai polític que des de desembre del 2017 s'ha articulat al voltant de Junts per Catalunya", asseguren al text en què s'adrecen als votants que van recolzar JxCat el 21-D, però també als qui no han votat "mai" aquestes sigles.

Sota el títol Junts, per Catalunya, el manifest reitera el compromís amb l’1-O i subratlla que “tots els pobles tenen dret a la llibertat. Totes les nacions tenen dret a l’autodeterminació. Catalunya no n’és una excepció”.

El manifest ha estat piulat simultàniament per tots els signants del text, amb el compromís de fer de Junts per Catalunya una "eina transversal, plural i eficaç al servei de la república catalana i de les persones".

Converses amb el PDeCAT

L'anunci s'ha fet públic després que les converses entre PDeCAT i la Crida per a la creació d'un nou moviment polític hagin quedat encallades arran de la negativa de la formació demòcrata d'acceptar confluir en una nova força sense quotes ni vetos.

L'anomenat comitè de direcció del PDeCAT, que integren Turull, Rull i Forn, empresonats a Lledoners, a més de Lluís Puig des de Brussel·les, va donar ahir per decaiguda la darrera proposta que havien plantejat al president del PDeCAT, David Bonvehí, per desbloquejar la situació.

Precisament, el PDeCAT ha comunicat als seus militants que el consell nacional del partit on s'haurà d'abordar el debat sobre la confluència en l'espai de JxCat es convocarà el cap de setmana del 25 i 26 de juliol, el mateix en què s'ha posat data per a la fundació del nou partit.

Crida a la responsabilitat

El manifest fet públic avui no amaga les diferències existents amb el PDeCAT i crida a la responsabilitat. “És l’hora de la generositat i la responsabilitat, el moment d’abandonar tensions estèrils i mirades massa sovint egocèntriques i enfocades al petit espai de cadascú. Cal sortir novament de la zona de confort si el que volem no és perdre tot el que aquests últims 10 anys hem estat capaços de guanyar. Apostem per deixar de banda tensions, sorolls i desorientació”, asseguren els impulsors del nou partit.

Jordi Sànchez surt Lledoners - Sergi Alcàzar

Jordi Sànchez és el segon dels signants del manifest / Sergi Alcàzar