Junts per Catalunya, el nou partit de Carles Puigdemont, escollirà la direcció el 9 d'agost. Tal com han explicat Elsa Artadi i Marta Madrenas en roda de premsa aquest dijous, el partit compta ja amb més de 2.000 militants i a partir d'aquest dissabte un congrés fundacional donarà el tret de sortida definitiu a la formació.

Aquest cap de setmana es votaran les comissions de les ponències político-estratègica i l'organitzativa. La primera la lideraran Toni Comín, Josep Rull, Jordi Sànchez, Marina Geli, Josep Maria Forné, Glòria Plana, Marta Madrenas i Elsa Artadi. La segona l'encapçalaran Damià Calvet, Violant Cervera, Anna Erra, Jordi Fàbrega, Gemma Geis, Quim Gibert, Toni Morral i Mònica Sales.

La fundació del partit

A l'acte polític de la fundació d'aquest dissabte hi participaran telemàticament el líder de la formació, Carles Puigdemont, que serà el president de la nova organització i probablement el cap de llista electoral. També hi participarà el president del Govern, Quim Torra; i els consellers exiliats Lluís Puig i Toni Comín. Sí que es preveu la presència física dels presos polítics de JxCat: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn.

Entre dissabte i diumenge s'aprovaran el reglament del Congrés, els membres de la Mesa -es proposa que Puig la presideixi-, els redactors i el reglament de les dues ponències, l'estructura dels òrgans de govern, i la ratificació dels resultats. La direcció es votarà entre el 7, 8 i 9 d'agost, i l'últim dia es donaran a conèixer els resultats. La votació de la presidència i les vicepresidències (fins a 4) es farà amb llistes tancades, així com la votació de la secretaria general (hi podria aspirar Sànchez), la d'organització i la de finances. La tercera votació serà sobre la resta de l'executiva, que comptarà amb un total de 21 persones, i es farà amb llistes obertes i paritàries.

Entre el 26 de juliol i l'1 d'agost es presentaran les candidatures a la direcció, que es proclamaran el 2 d'agost. L'endemà començarà la campanya dels candidats i candidates. I, finalment, es votaran entre el 7 i el 9, dia que es proclamaran els resultats. A més, entre el 26 de juliol i el 15 d'agost, aproximadament, s'obrirà un fòrum a la web de Junts.cat per fer aportacions a les dues ponències. Pel voltant del 20 d'agost s'entregaran els documents a la militància, i entre el dia 20 del mateix mes fins al 10 de setembre s'obrirà el període d'esmenes. Entre el 10 i el 20 de setembre la Mesa debatrà, estudiaria i transaccionarà les esmenes. I les que hi arribin es votaran conjuntament amb les ponències el 3 d'octubre, data que acabarà el congrés fundacional de JxCat.