Què li va oferir el PP a Junts a canvi del seu suport a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo? Carles Puigdemont va posar la mel als llavis a l’article publicat la setmana passa a ElNacional.cat, el mateix líder dels populars va admetre la seva predisposició a oferir contraprestacions al president a l’exili, i el PSOE està disposat a extreure'n el màxim suc possible, amb la vista posada en les eleccions gallegues d’aquest diumenge. Ho ha demostrat aquest dimecres Félix Bolaños, que ha sostingut que les informacions conegudes aquests darrers dies “són només la punta de l’iceberg” dels acostaments del PP a Junts. Convençut que hi haurà un acord definitiu entre PSOE i Junts, també s'ha pronunciat sobre la llei d'amnistia, assegurant, tal com ja va fer Sánchez fa un parell de setmanes, que la norma cobreix tot l'independentisme.

Bolaños s’ha negat, en una entrevista a Rac1, a reconèixer si l’acusació de “punta de l’iceberg” la fa perquè Junts per Catalunya li ha explicat el contingut de les seves converses amb el PP. “Si jo ja soc discret amb les meves converses, encara ho soc més sobre aquelles en les quals participen tercers”, ha assenyalat. En tot cas, ha assegurat que Feijóo ara hauria de “demanar perdó” per haver organitzat protestes contra els pactes de Pedro Sánchez amb l’independentisme, quan ell mateix va reconèixer en una conversa informal amb periodistes que veu complicat que els jutges puguin provar que Puigdemont va incórrer en un delicte de terrorisme durant el procés. D’això també n’ha fet befa: “Pedro Sánchez, jo i Alberto Núñez Feijóo pensem el mateix” sobre aquest delicte. 

També ha parlat sobre la llei d’amnistia i sobre les negociacions del PSOE amb Junts per Catalunya. Tots dos partits tenen fins al dimecres de la setmana que ve, 21 de febrer, per arribar a un acord sobre com modificar la llei; tot i que també poden prorrogar aquest termini quinze dies més. S’ha negat a donar cap detall sobre si les negociacions avancen positivament o no, tot i que ha reiterat la seva confiança que la llei tirarà endavant. No ha aclarit, doncs, si els socialistes acabaran cedint i modificant les excepcions de terrorisme i traïció que apareixen ara mateix al redactat del text, com exigeix Junts per Catalunya.

Tot i reiterar el mateix missatge que Pedro Sánchez, que l’independentisme no ha estat mai terrorista durant el procés, també ha reconegut que l’última paraula la tindran els jutges. D’aquesta manera, ha descartat comprometre’s que tots els independentistes seran amnistiats, ja que el poder legislatiu redacta lleis i és facultat només del judicial aplicar-les. Preguntat també per una modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal, ha refredat aquesta opció d’escurçar el termini de les instruccions judicials i no n'ha donat cap més detall. 

Els acostaments del PP a Junts i ERC

Aquesta entrevista a Félix Bolaños ha arribat l’endemà que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, confirmés que el PP va aproximar-se també al seu partit l'agost passat per explorar el suport de la formació independentista a una investidura de Feijóo com a president del govern espanyol. Fonts dels populars van negar aquesta informació i van rebaixar la seva oferta a tan sols una petició per “deixar governar la llista més votada”. Més tard, en un míting a Galícia, el líder del PP va fer-ne befa: “No descarteu que demà diguin que vaig oferir el Ministeri de l’Interior a Esquerra Republicana i el Ministeri de Defensa a Arnaldo Otegi”.

El cas és que dissabte passat Feijóo va confessar, en una conversa informal amb periodistes, que estaria disposat a concedir un indult condicionat a Carles Puigdemont. Va reconèixer que, també a canvi de ser investit president del govern espanyol, el seu partit va estudiar durant 24 hores la possibilitat de pactar amb Junts per Catalunya una llei d’amnistia. Finalment, va admetre que veu difícil que els jutges espanyols puguin provar que Puigdemont va incórrer en un delicte de terrorisme durant el procés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!