La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha confirmat aquest dimarts una aproximació del Partit Popular a Esquerra Republicana durant les negociacions d'investidura del passat mes d'agost, tal com va avançar aquest dilluns la portaveu del partit, Raquel Sans. "Va ser el diputat Carlos Floriano, qui es va dirigir a Teresa Jordà i ens va proposar que negociéssim", ha afirmat la dirigent republicana en una entrevista a l'Aquí Catalunya de la Cadena Ser. Tot i l'aproximació dels populars, els republicans van rebutjar una possible via de negociació perquè "no hi ha res a parlar amb el PP". "Només hi ha un bloc possible, el progressista i democràtic", ha dit Rovira, malgrat que Junts per Catalunya no se situï en cap dels dos bàndols.

Davant l'oferiment del Partit Popular d'un indult condicionat al president Carles Puigdemont, Marta Rovira creu que és "impossible" que els populars resolguin el conflicte polític. "Va ser qui el va iniciar. Què hi pinta el PP aquí? És qui va recórrer l'Estatut al TC. Els que ens acusen de sedició i terrorisme", ha criticat la secretària general republicana, qui s'ha queixat que els populars hagin "trigat 20 anys a reconèixer la Constitució". "És la catalanofòbia permanent i sistemàtica. No és una opció", ha subratllat Rovira, traient pit de les negociacions amb el PSOE, començant pels indults i recordant l'acord de l'amnistia.  De fet, Marta Rovira ha explicat que els indults als presos polítics "no van ser condicionats", mentre que l'oferiment de Feijóo a Puigdemont, sí que ho és. "El nostre indult no era això. No demanava demanar perdó", ha dit.

"Preparats" per si falla l'aplicació de la llei d'amnistia

Pel que fa a l'amnistia, la secretària general dels republicans considera que el cas de Tsunami queda "blindat" amb l'actual redactat. "El terrorisme queda amnistiat amb el redactat actual, perquè no hi ha hagut terrorisme", ha dit Rovira, qui ja aventura que els jutges podrien cometre "delictes" si no apliquen la llei tal com està redactada. "Haurem de passar comptes. El principal repte de l’amnistia és la seva aplicació i de com quedarà reinterpretada", ha afirmat la dirigent republicana. 

De fet, Rovira ja ha avançat que estan preparats en cas que els jutges no apliquin la llei d'amnistia tal com està redactada. "Si hi trobem obstacles, estem preparats amb moltes opcions, que no diré. Quan ens trobem amb les dificultats, espero que reaccionem amb moltes propostes sobre la taula", ha assegurat Rovira, qui no ha volgut especificar les opcions, malgrat que fa uns dies el viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, posés sobre la taula més indults. A més, ha subratllat que l'amnistia "és una victòria, perquè genera les condicions per parlar d'un referèndum". "Inclou totes les persones represaliades. Jo hauria de poder tornar amb aquest redactat", ha afirmat Rovira. 

L'exili

Marta Rovira també ha parlat del seu pas per l'exili que viu des de Suïssa. "Ho començo a sentir com a casa meva. La meva família s'ha pogut integrar i tinc la sort de poder rebre visites de les persones que més m'estimo de Catalunya", ha explicat Rovira, qui considera que allà ha après "molt políticament". De fet, ha reivindicat el sistema democràtic del país helvètic, on es poden impulsar referèndums amb 50.000 signatures. A més, ha reivindicat la necessitat de celebrar el Primer d'Octubre a nivell internacional: L'1-O va ser una inversió internacional. La gent sap que existeix Catalunya, que té un fet diferencial, cultural, lingüístic, històric.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!