El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños​, ha rebutjat aquest dimarts convertir la comissaria de Via Laietana en un centre de memòria històrica. El ministre ha justificat aquesta decisió argumentant que la Prefectura ja s'ha "resignificat". En aquest sentit, ha apuntat que el que va ser un "símbol de la pitjor repressió franquista avui és un lloc on homes i dones que formen part de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat treballen per la seguretat de tots nosaltres i d'acord amb la Constitució i els valors democràtics". Tot i la demanda per part de diversos moviments socials, institucions i partits catalans, Bolaños s'ha mostrat contrari a cedir la comissaria de la Policia Nacional perquè esdevingui un espai de reconeixement, reparació i dignificació de les víctimes del franquisme.

El titular de Presidència i Memòria Històrica ha fet aquestes afirmacions en resposta a una pregunta de la senadora d'ERC Adelina Escandell, que ha recordat al ministre que la llei de memòria democràtica estableix que les polítiques públiques de memòria "han de canalitzar les aspiracions de la societat civil, incentivar la participació ciutadana i la reflexió social, i reparar i reconèixer la dignitat de les víctimes de tota forma de violència intolerant i fanàtica". És per això que Escandell ha reclamat al govern que "compleixin la llei" amb la comissaria de Via Laietana. "La història no es pot construir des de l'oblit i el silenci dels venuts", ha afirmat. Per a la senadora d'ERC, "el coneixement del nostre passat recent contribueix a assentar la nostra convivència sobre bases més fermes".

Després que Bolaños mostrés la seva negativa, Escandell ha rebutjat que la comissaria ja estigui resignificada i ha assenyalat que és un lloc on es van cometre tortures "no només en la dictadura, sinó en el postfranquisme". La senadora d'ERC també ha aprofitat la seva intervenció al Senat per retreure que al davant de l'edifici hi ha un panell informatiu que fa referència a aquest fet, però que "cada dos per tres està destruït" i "ningú de la comissaria s'adona" d'aquestes destrosses. "Alguna cosa fa olor de podrit a Via Laietana", ha afirmat.

Bolaños, en contra de les paraules d'ERC

El ministre, però, ha insistit que l'executiu espanyol no té previst cedir la comissaria. "No es tracta d'amagar els símbols de la dictadura i la repressió", ha dit, "sinó de mostrar amb orgull que la democràcia ha aconseguit que avui els servidors públics treballin per la seguretat de tots d'acord amb els principis democràtics". També ha demanat a ERC que deixi enrere la seva "tendència d'identificar l'Estat amb el franquisme", perquè "ofèn els ciutadans que van lluitar" per aconseguir que "Espanya fos una democràcia".

D'altra banda, Bolaños ha instat els republicans a mantenir la seva aposta pels "acords" després del pacte pels pressupostos catalans entre el Govern i el PSC. "Jo segueixo apostant per aquesta Catalunya del futur, dels grans acords, de la Catalunya útil, on el líder de l'oposició arriba a acords amb el Govern en el si del Parlament", ha afegit.

Reaccions a la negativa de Bolaños

Des d'Òmnium Cultural han criticat la decisió del ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica i han exposat que "l'oblit no és cap opció en democràcia". Així mateix, l'entitat ha exigit que "la policia espanyola marxi de #ViaLaietana43 i que es converteixi en un espai de memòria democràtica i dignitat". "Sort en tenim que és 'el govern més progressista de la història'", ha ironitzat Òmnium a través d'una piulada. El seu president, Xavier Antich, ha subratllat que "el govern espanyol continua menyspreant la memòria i la democràcia", rebutjant la proposta de convertir la comissaria de Via Laietana quan ja ha passat "mig segle de la mort del dictador, sis anys del compromís del Congrés de tancar Via Laietana,177 organitzacions internacionals de drets humans exigint-ho".