El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha desqualificat aquest divendres els milers de manifestants independentistes que es van mobilitzar ahir contra la cimera hispano-francesa, tot i l'hora i el fet de ser un dia laborable, i els ha definit que "la Catalunya del passat" i "de la crispació, la divisió i el conflicte". "A Barcelona es va manifestar la Catalunya del passat, la de la crispació, la divisió i el conflicte", ha insistit. Bolaños ha fet les declaracions des de l'illa de La Palma, on ha defensat com a model la Catalunya autonòmica "del futur, dels acords, del diàleg, de les grans inversions i les grans oportunitats". "Per descomptat, el Govern d'Espanya està sempre, cada dia i a totes hores amb la Catalunya del futur", ha reafirmat el ministre, que també ha apuntat que no només és "millor" i "bo" ​​per a aquest territori, sinó també per a tota Espanya.

Els organitzadors de la manifestació van xifrar en 30.000 els manifestants, que van omplir molt més enllà de l'espai previst de les Quatre Columnes i es van concentrar a l'avinguda Maria Cristina, mentre que la Guàrdia Urbana va rebaixar el nombre a 6.500.

D'altra banda, Bolaños ha aprofitat la visita a La Palma per remarcar que en setze mesos el govern d'Espanya ha mobilitzat per a la reconstrucció de la devastació que hi va fer el volcà, 500 milions d'euros que han beneficiat 24.000 persones, i ha afegit que amb les aportacions de l'executiu canari i del cabildo s'ha arribat a 670 milions. En la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió mixta per a la reconstrucció de La Palma després de l'erupció volcànica, el ministre ha manifestat que es tracta d'una xifra rècord, i ha destacat que s'ha trobat una rapidesa que mai no s'havia produït a Espanya després d'una catàstrofe natural.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha declarat en la mateixa roda informativa, que "davant l'afirmació que no han arribat les ajudes, he de dir que no és veritat", i ha assenyalat que els serveis econòmics de les administracions acrediten que s'han lliurat 605 milions d'euros. EI president del cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, ha insistit que no descansaran fins que es doni una solució al problema de l'habitatge, i ha assegurat que tot ha de quedar millor que abans de l'erupció volcànica que es va iniciar el 19 de setembre del 2021.

El ministre ha iniciat la seva intervenció dient que es tracta de la setena visita que fa a La Palma després de l'erupció volcànica i que trametrà al Defensor del Poble un informe amb les mesures adoptades fins al 31 de desembre de 2022. Bolaños ha reconegut que entén que per als qui ho han perdut tot o alguna cosa, el temps que ha transcorregut és "molt", per la qual cosa ha lamentat que no es pugui actuar amb més rapidesa, si bé ha posat èmfasi en el fet que el desembre de l'any passat es va aprovar un decret llei per prorrogar les ajudes, i que espera que sigui convalidat dimarts que ve a les Corts.