El llarg camí que ha de recórrer la reforma laboral del govern de Pedro Sánchez per ser una realitat entra en una fase crítica. Ara calen els suports dels diversos grups parlamentaris i alguns, com el PP o Ciutadans, han deixat clar el seu rebuig al projecte. Per tal de tirar endavant un dels projectes més polèmics de l'actual Executiu els diversos membres d'aquest han saltat en la seva defensa. El darrer ha estat el ministre de Presidència, Fèlix Bolaños, qui ha assegurat que en una entrevista a RNE que votar "no" a la reforma laboral és avalar la precarietat i la temporalitat del marc actual impulsat pel PP. 

Bolaños ha defensat que l'executiu de Sánchez està obert a negociar per assegurar l'aprovació de la reforma. No fica límits a la negociació. Per al ministre, aquells que votin contra la reforma que el govern espanyol porposa estarà actuant per motius partidistes i haurà de respondre davant dels seus electors. 

 "Qui voti no a la convalidació de la reforma laboral ho haurà d'explicar als seus votants i estarà votant 'sí' al fet que segueixi el marc laboral del PP que generava precarietat i que era unilateral", ha sentenciat. 

Obrint la porta a Ciutadans

El ministre de la Presidència no ha descartat una entesa amb Cs per aprovar el projecte. "Nosaltres hem de negociar contínuament. Creiem que com més grups puguem parlar i obrir-nos per negociar amb ells millor. Ho farem amb totes les forces polítiques començant pels nostres socis habituals, però ho farem amb tots".

Per la seva banda, Ciutadans tampoc es tanca a no aprovar la reforma. En una entrevista a Europa Press el passat diumenge, el coportaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, va celebrar que les organitzacions empresarials i els sindicats hagin pactat la reforma laboral. Per aquest motiu, tot i considerar que el Parlament té la legitimitat per modificar-la i es queda "curta", el partit taronja ha obert la porta a no oposar-se a la seva validació al Congrés. "És una alegria que s'hagi arribat a un acord, sempre hem reclamat que qualsevol reforma laboral s'ha de fer amb acords. El Parlament té l'obligació moral de respectar-lo, però també ha d'incorporar les seves pròpies decisions", va apuntar Bal. 

Avalats per l'atur

Mentre defensava el projecte laboral del seu govern, s'han fet públiques les dades de l'atur, que mostren una xifra rècord en creació de treball. Bolaños ha afirmat que són dades "magnífiques" que demostren que la recuperació és un fet i que va a bon ritme. "És la millor xifra de la història i coincideix amb rècord de 10 mesos consecutius amb l'atur baixant", ha afirmat el ministre, que ha recordat que ja hi ha "140.000 aturats menys que abans de la pandèmia".