Sense resposta. La compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest matí del dijous al Congrés dels Diputats no ha agradat a gairebé ningú. El mandatari ha intervingut durant prop d'una hora per donar explicacions sobre un cas que encara no ha quedat aclarit: el CatalanGate. Ja fa més d'un mes que l'escàndol d'espionatge que ha afectat almenys una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista va sacsejar la política catalana i espanyola. Malgrat aquest temps, i els intents del govern espanyol de tirar pilotes fora, les crítiques de les formacions independentistes fins ara han estat clares: Sánchez no ha donat suficients explicacions sobre el cas. Avui tenia una oportunitat d'or per fer-ho davant de tots els partits al Congrés, i l'ha desaprofitada.

El president espanyol ha optat per una estratègia basada a justificar l'espionatge que s'ha destapat i espolsar-se de la responsabilitat. Així, Sánchez ha afirmat que el seu executiu no té constància d'allò que fan els serveis de seguretat. "El president i els membres del govern reben informes sobre la seguretat nacional. És lògic i evident. El govern marca prioritats en matèria de riscs per la seva seguretat nacional, però ni coneix ni decideix sobre les decisions operatives dels serveis d'intel·ligència, que són sempre sotmeses a qui té la decisió final, que és l'autoritat judicial", ha afirmat. No només això, sinó que també ha aprofitat per seguir els passos de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i ha justificat sense escrúpols el CatalanGate. Així, ha recordat els fets ocorreguts durant l'octubre de 2017 i de 2019, que ha descrit com una "crisi" per a la seguretat nacional. "És per això que, en el marc de la directiva d'intel·ligència, els serveis que s'ocupaven d'aquesta van proposar, i el jutge va acordar, les mesures oportunes", ha afegit en referència a l'espionatge.

 

Les paraules s'han convertit en una galleda d'aigua freda per als independentistes, que s'esperaven tot el contrari de Sánchez. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha trigat a reaccionar. "Les preguntes essencials continuen sense resposta", ha dit després de la intervenció del mandatari espanyol. "Davant d'aquest cas d'espionatge massiu sense precedents no val minimitzar i deixar passar el temps. Només explicacions clares i responsabilitat". Es tracta d'una advertència que el president i les forces independentistes ja han compartit reiteradament. Fins ara, però, sense complir-se: només ha caigut el cap de la directora del CNI, Paz Esteban, i la Moncloa no ha donat gaires explicacions públiques, més enllà de les revelacions que va permetre la Comissió de Secrets Oficials.

Rufián: "Espanya fa olor de tancat"

El seu company de partit, Gabriel Rufián, tampoc s'ha vist satisfet amb les paraules de Sánchez, i ho ha fet evident en la seva rèplica al mateix Congrés dels Diputats. El líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha denunciat aquest dijous “la màfia” que representa l’estat espanyol i l'“olor de tancat” que fa aquest país. En la seva intervenció durant el ple que s’ha celebrat a la cambra baixa en motiu del CatalanGate i l’espionatge a líders independentistes catalans, el republicà ha afirmat que “un Estat i el seu govern no poden tenir vides paral·leles”. Ho ha dit després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, prometés una nova llei sobre secrets oficials de l’Estat i que s’espolsés responsabilitats sobre l’actuació del Centre Nacional d’Intel·ligència. “Com pot vostè prometre un control judicial més fort sobre el CNI si el controlador més gran del CNI és vostè com a cap de l’Executiu?”, s’ha preguntat Rufián des del faristol del Congrés.