El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha remarcat que la sentència del TSJC que obliga les escoles a fer el 25% d'assignatures en castellà "s'ha de complir". "Les sentències no es discuteixen, es compleixen", ha subratllat en una entrevista a Onda Cero. Sobre el decret aprovat pel Govern ha apuntat que serà el tribunal qui decideixi si es dona execució a la sentència. Pel que fa a la llei pactada per PSC, ERC, Junts i comuns, Bolaños ha assegurat que es tracta d'un "pas endavant". "Per primera vegada a la història es parla del castellà al sistema educatiu català, com a llengua d'ensenyament i vehicular", ha assegurat. Bolaños també ha criticat que s'estigui utilitzant les llengües per crear "enfrontaments".

 

En la mateixa línia, el titular de la Presidència ha defensat que no hi ha cap dubte que el castellà és una llengua vehicular a tots els territoris d'Espanya i que a Catalunya es garanteix que els alumnes "surtin parlant català i castellà". Preguntat per si el decret del Govern d'Aragonès deixa sense efecte la resolució judicial que imposa un 25% de castellà, ha afirmat que cal donar suport a totes les llengües i ha incidit que les "sentències cal complir-les". "És una qüestió que el propi TSJ de Catalunya haurà de decidir", ha resolt, després de recalcar que el decret aprovat pel Govern no compta amb el suport del PSC.

L'advertència d'Iceta

Per la seva banda, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha afirmat que a Espanya hi ha separació de poders i que les institucions i ciutadans han de complir les sentències, com succeeix en el cas de Catalunya. "Quan el poder judicial emet una sentència totes les institucions i ciutadans hem d'aplicar-la", ha destacat Iceta després que la Generalitat hagi demanat al TSJC que declari la "impossibilitat legal" d'aplicar la sentència del TSJC.

Abans de participar en el V Fòrum Cultura i Ruralitats a la localitat asturiana de Navia, el ministre ha afirmat que “les sentències han de complir-se” ja que Espanya és una democràcia i un Estat de Dret amb separació de poders, on el poder legislatiu fa les lleis i el judicial vetlla pel seu compliment. 

Aquest dimarts a la tarda, el Govern va al·legar la "impossibilitat legal" d'aplicar el 25% de castellà a l'escola. Concretament, va demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que declari impossible complir la sentència perquè el decret del català aprovat dilluns suposa un nou marc legal que impedeix la seva execució. El gabinet jurídic de la Generalitat ha remès un escrit davant del TSJC en el qual es defensa que la manera per assegurar l'efectivitat més gran de la sentència és "que s'aprovin els projectes lingüístics dels centres educatius públics i dels centres educatius privats sostinguts amb fons públics".