La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha insistit que haurà de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui determini si la resposta del Govern a la sentència del 25% en castellà a les escoles catalanes és "encertada, oportuna o correcta". En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press aquest dilluns al matí, Alegría ha remarcat que no coneix el contingut del decret que aprovarà la Generalitat ni si aquest serà la resposta que traslladi al TSJC, però ha insistit que "les sentències fermes es compleixen". "No hi ha debat que valgui", ha dit. Alegría ha subratllat que el que vol el govern espanyol és que tots els estudiants "sàpiguen desenvolupar-se amb la mateixa fluïdesa" en català i castellà. Alegría ha demanat que es deixi d'utilitzar la llengua com a "arma llancívola" i ha apuntat que l'alta inspecció educativa ja s'ha adreçat a la Generalitat per saber quina serà la resposta que doni, però "de moment" no tenen resposta.

El Consell Executiu es reuneix aquest dilluns de forma extraordinària per aprovar un decret llei que blindi la immersió lingüística en català a les escoles i protegeixi els docents i els centres davant de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% de classes en castellà. El TSJC va donar de termini fins dimarts, 31 de maig, perquè la Generalitat executi aquesta ordre a totes les escoles i instituts del país. Un cop entri en vigor el decret, però, caldrà que el Parlament el convalidi.

La norma que acordarà avui el Govern és complementària a la llei que s'està tramitant al Parlament després de l'acord entre el PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem per fixar la llengua catalana com a vehicular a l'ensenyament i la castellana com a idioma "d'ús curricular". La proposició de llei està aturada ja que Vox, Cs i el PP català han demanat que el Consell de Garanties Estatutàries es pronunciï sobre la seva adequació a l'Estatut, la qual cosa en retardarà l'aprovació final.

La CUP, crítica amb el decret

El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha denunciat que el decret "consagrarà la segregació escolar per motiu de llengua". En una entrevista a la Ser Catalunya' Riera creu que deixar en mans dels centres educatius la decisió sobre la proporció de català i castellà suposarà que "al final hi haurà percentatges". "En aquest context de pressió, totes les projeccions indiquen que tindrem una tendència d'augment del castellà a tot arreu. Un alumne depenent de quina escola va es trobarà amb un projecte lingüístic diferenciat. És el que es diu segregació escolar en funció de llengua", ha afegit.

Riera ha criticat que ERC, Junts, PSC i comuns hagin pactat una nova llei que "retrocedeix" perquè, segons ha dit, estableix que el castellà també sigui llengua vehicular. "Converteixen en llei catalana la tesi principal del TSJC, que diu que el castellà també ha de ser llengua vehicular", ha lamentat. I és que, segons Riera, la "conxorxa" entre els quatre partits "dona l'esquena" al consens majoritari a favor de la immersió.