No s'han mossegat la llengua. El Bloc Quebequès ha denunciat al Parlament del Canadà la repressió espanyola a Catalunya, alhora que ha retret al govern canadenc la complicitat que manté amb l'estat espanyol davant d'aquest problema. El diputat Yves-François Blanchet ha recordat aquest dimarts que "una part important de la ciutadania" es mostra favorable a la independència i s'ha compromès a posar en evidència la posició del Canadà per "retrobar la dignitat". Així mateix, ha remarcat les oportunitats de teixir aliances amb Catalunya, un país que ha definit com a "pròsper i innovador".

 

La denúncia quebequesa a la situació que viu el país fa patent les bones relacions entre l'independentisme català i quebequès. I és que les paraules de Blanchet arriben després de la reunió que va mantenir la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, amb diversos membres del Bloc Quebequès. La trobada va tenir lloc fa gairebé dues setmanes a Mont-real i va ser fructífera, ja que es va inaugurar una nova oficina del Govern al Quebec. "Anunciem amb molta il·lusió l’obertura de l’oficina del Govern de Catalunya al Quebec com un instrument que ens permeti continuar construint ponts conjuntament i estrènyer encara més els llaços de profunda amistat", va dir Alsina.

Ovació quebequesa a Alsina

De fet, l'Assemblea Nacional de Quebec va fer una gran rebuda a la consellera. El president de la cambra, François Paradis, va anunciar la presència de la "ministra catalana" i els diputats quebequesos es van posar dempeus per esclatar en aplaudiments en suport a Catalunya. Davant l'escena, Alsina també es va posar dreta i va tornar l'aplaudiment a la cambra quebequesa. "Cal recordar que el parlament del Quebec va ser l'única cambra a tot el món que va aprovar per unanimitat, i totes les famílies polítiques, una resolució en favor dels interessos nacionals de Catalunya en el moment més complicat del procés", va explicar la consellera.

Alsina va realitzar una gira pel Quebec, on va tancar acords municipals i governamentals per enfortir lligams de cooperació internacionals. Si bé el punt àlgid va ser el passat dijous 26 de maig amb l'esmentada inauguració de la nova oficina del Govern, coincidint amb els 25 anys de les relacions bilaterals que es mantenen amb Catalunya, les bones relacions s'han tornat a fer visibles aquest dimarts amb la denúncia pública que Blanchet.