EH Bildu convoca a l'esquerra abertzale a una manifestació independentista, antifeixista i per la llibertat el dia de la mort del dictador Francisco Franco. El 20 de novembre "no és una data qualsevol" assegura el comunicat, és el dia que va morir Franco, "però no va morir el franquisme" i per això EH Bildu demana omplir els carrers de Bilbao per demanar l'autodeterminació, la igualtat social i la llibertat dels presos.

El 20 de novembre els independentistes bascs d'esquerres són cridats a sortir a reivindicar "una Euskal Herria de lliures i iguals". No és casualitat que el partit d'Arnaldo Otegi hagi convocat en aquesta data tan marcada. L'esquerra independentista basca ha assegurat que "seguim veient instal·lat el franquisme en tots els aparells de l'Estat". Per aquest motiu, EH Bildu demana onejar les banderes de l'antifeixisme, del sobiranisme, de l'independentisme, del repartiment de la riquesa, de l'ecologisme i el feminisme.

 

Comunicat manifestació independentista basc

 

Aquesta efemèride també comparteix la mort de dos independentistes bascs, Santi i Josu, que "van ser assassinats a l'empara del terrorisme d'Estat". Per això, el partit independentista demana sortir també en el seu nom: "Bilbao serà també memòria i futur". Aquesta manifestació vol ser una demostració de força "contra aquells que asseguren que l'independentisme és molt minoritari". EH Bildu demana compromís per desbordar els carrers de la capital basca i seguir el camí "fins a arribar a una Euskal Herria de lliures i iguals"

Otegi i la pau

Arnaldo Otegi va assegurar que les seves disculpes a les víctimes d'ETA pel dolor que la banda terrorista els va causar no són una decisió tàctica: "L'esquerra independentista aposta per les vies democràtiques per sempre". Otegi va fer aquestes declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio l'endemà d'aquestes històriques declaracions en què per primer cop l'esquerra abertzale reconeix explícitament el dolor de les víctimes. 

Salt qualitatiu 

Otegi va assegurar que des del seu partit, EH Bildu, estan "contents", però que ahir es va poder comprovar com fins i tot un "salt qualitatiu" per part de les organitzacions abertzales que han provocat una reacció positiva en alguns col·lectius de víctimes i del partit socialista, per exemple, també pot fer que hi hagi "gent que s'enfadi", en referència al Partit Popular, que va qualificar les paraules d'Otegi de "pura hipocresia", i Vox. 

En aquest sentit, el líder de Bildu ha lamentat que hi hagi sectors que "tenen interès a desvirtuar o fins i tot no escoltar el que diu l'esquerra independentista". 

Decisió complexa 

Així, encara que Otegi s'hagi mostrat molt orgullós de l'aquest important pas endavant, tal com ho defineixen des de Podemos, ha volgut aclarir que no ha estat una decisió fàcil ni de consens dins del moviment: "Aquestes coses són molt difícils de fer i han requerit molts esforços. Hi ha gent que té dubtes perquè pensen que nosaltres donem molt i els altres no ens donen res", ha assegurat el polític.

Finalment, però, aquesta decisió es va prendre per demostrar que "nosaltres no som com ells. Volem construir una societat millor", segons les paraules d'Otegi, que destaca la seva valentia, honestedat i sinceritat per "fer un país millor".  

Imatge principal: Manifestació pels presos d'ETA a Bilbao