La primera reunió de la nova executiva del PSOE ha coincidit amb una notícia de gran rellevància: l'esquerra abertzale admetent que la violència d'ETA no s'hauria d'haver produït mai. Per això, al flamant portaveu socialista Felipe Sicilia avui l'ha acompanyat el nou secretari de memòria, l'exlehendakari Patxi López. Els socialistes han valorat molt positivament l'evolució d'aquest espai polític, reconeixent el dolor causat per la violència. És més: ho ha considerat una "esmena" al paper que van jugar en el seu moment i a la pròpia existència del terrorisme.

En roda de premsa des de Ferraz, la primera presencial després de la pandèmia, Felipe Sicilia ho ha valorat com un "avenç positiu i constructiu". Però qui ha agafat realment el toro per les banyes ha estat el dirigent basc, que malgrat les preguntes i repreguntes ha volgut subratllar que, per primer cop, l'esquerra abertzale ha "reconegut que la violència va ser un error". S'ha felicitat perquè "per fi hi ha un reconeixement de les víctimes", i ho compara amb un comunicat "detestable" de fa tres anys, on parlaven de "víctimes col·laterals" del conflicte basc.

"Hi ha una espècie d'esmena al seu paper en el passat com a sostenidor", ha subratllat l'expresident del govern basc i del Congrés dels Diputats. Per això, ha insistit, valoren "aquest reconeixement per tants anys de terrorisme" i que "es comprometin a mitigar-lo". En aquest sentit, Patxi López ha conclòs: "Quan un sap el que costa fer un pas en aquest món, valora positivament aquest reconeixement que els demòcrates fa anys que reclamen".

Podemos ho celebra

La mateixa reacció ha arribat des d’Unidas Podemos, l’altra pota del govern espanyol. Diversos dirigents de la formació s’han pronunciat en aquests termes, a través de les xarxes socials. És el cas de la ministra de Drets Socials i secretària general de Podemos, Ione Belarra, que ho ha valorat com “un pas sense precedents posant en el centre el dolor de les víctimes d’ETA”, i ha assegurat que és “obligació dels demòcrates reconéixer el pas”. De la mateixa manera, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha parlat d’un “pas necessari per a la reparació i la convivència que reforça la nostra democràcia”. L’exvicepresident espanyol i exsecretari general del partit, Pablo Iglesias, ha reblat el clau: “L’esquerra abertzale ha fet avui un pas molt important en dir que el patiment de les víctimes mai no va haver de produir-se i que les vies democràtiques són l’únic camí. Reconéixer-ho és una qüestió de justícia i de sentit d’Estat”.