Benoît Hamon, l'home que va derrotar Manuel Valls a les primàries socialistes per a les presidencials franceses de 2017, s'ha mostrat favorable a la llibertat dels presos polítics. S'ha expressat així en una entrevista a la ràdio francesa de Barcelona Equinox.

Hamon, que també va ser ministre d'Educació amb François Hollande, ha manifestat la seva voluntat d'"alliberar immediatament" els presos polítics, els líders de les entitats independentistes i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

En declaracions a l'emissora francesa, Hamon ha subratllat que no pretén "parlar en nom de la justícia espanyola" però, com a ciutadà europeu, creu que "en una democràcia com Espanya és increïble estar empresonat per un delicte d'opinió".

El polític francès assegura que la imatge d'Espanya surt perjudicada amb els empresonaments, i l'insta a "optar per la democràcia i el diàleg i alliberar uns homes i dones que no representen cap perill per a la seguretat espanyola".

"Catalunya era una nació"

Hamon ha indicat que "antigament Catalunya era una nació" i ha recordat els fets del referèndum de l'1 d'octubre: "És terrible veure com la policia requisa urnes d'una votació que ja ha estat organitzada".

Aquesta no és la primera vegada que l'exsocialista francès, que actualment lidera el partit Génération, carrega contra la repressió a Catalunya. Al març passat va emetre un comunicat en què acusava el govern de Mariano Rajoy de "no respectar els fonaments de la democràcia" i criticava la passivitat i el silenci dels líders europeus davant el conflicte català i l'actitud de l'executiu espanyol. 

Colau millor que Valls

En l'entrevista, Hamon ha fet referència a la candidatura de Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona: "L'independentisme no ha motivat la candidatura de Manuel Valls, ho han fet els seus fracassos a França". En la mateixa línia, i en to irònic, l'ha animat a aprofitar aquest canvi de vida: "No tothom té l'oportunitat de canviar de vida com ho pot fer Valls".

Tot i això, Benoît Hamon s'ha mostrat contrari a la candidatura del seu antic company de partit: "Veig més capacitada Ada Colau per dirigir Barcelona que no pas Manuel Valls".