El Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les prendrà una decisió sobre l'extradició del conseller a l'exili Lluís Puig el pròxim 7 de gener. Això és el que han indicat els seus advocats a la sortida de la vista que s'ha celebrat aquest dijous a Brussel·les.

Concretament, ho farà el tribunal de segona instància, després que la fiscalia belga recorregués la decisió del de primera instància de rebutjar l'euroordre en considerar que el Tribunal Suprem no era "competent" per demanar la seva extradició a l'estat espanyol. En la vista, la defensa ha reclamat al Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les que desestimi el recurs i torni a denegar l'extradició.

La decisió final queda per al 2021

Tot i que la decisió d'aquest tribunal ja es prendrà l'any que ve, també s'ha de tenir en compte que encara hi ha un tercer recurs possible davant el Tribunal de Cassació. És per això que Bèlgica no prendrà una decisió final sobre l'extradició de Puig com a mínim fins al 2021.

El Tribunal Suprem demana l'extradició del conseller Puig per presumpta malversació de cabals públics en la causa del procés independentista. I cal recordar també que l'euroordre contra Puig va ser reactivada pel magistrat del Suprem Pablo Llarena juntament amb la del president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín, després de la sentència del procés, que va condemnar dotze líders independentistes per la seva participació en el procés.

Una sentència "arbitrària i infundada", segons la Fiscalia

Després que Bèlgica denegués l'extradició de Puig, un dels fiscals del judici al procés, Javier Zaragoza, va assegurar que aquella sentència era completament "arbitrària i infundada", i que s'hauria d'haver extradit el conseller.

 Zaragoza va assegurar que la sentència és "insostenible jurídicament" perquè inclou raonaments "insòlits" i "inassumibles", i demostra que "sense cap mena de dubte" l'espai de cooperació judicial europeu "ha fracassat".

El cas de Valtònyc

El cas d'extradició de Puig no és l'únic que està en marxa a Bèlgica, l'altre cas també actiu és el de Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc. Concretament, el cas del raper està al Tribunal d'Apel·lació de Gant, que va ajornar la vista per a l'extradició com a mínim fins al 27 de maig

Al detall, aquest tribunal havia de resoldre el 15 de setembre sobre l'entrega a Espanya del raper mallorquí. Ara bé, llavors va introduir al setembre una pregunta prejudicial al Tribunal Constitucional belga per avaluar si la llei del país d'injúries a la corona és vàlida per acceptar l'euroordre espanyola, per la qual cosa es va endarrerir la vista fins a aquest dijous.