El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha ajornat aquest dijous la vista per l'extradició de Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, com a mínim fins al 27 de maig. En un primer moment, estava prevista l'audiència per avui, però, finalment, aquesta cort ha decidit suspendre-la.

Al detall, aquest tribunal havia de resoldre el 15 de setembre sobre l'entrega a Espanya del raper mallorquí. Ara bé, llavors va introduir al setembre una pregunta prejudicial al Tribunal Constitucional belga per avaluar si la llei del país d'injúries a la corona és vàlida per acceptar l'euroordre espanyola, per la qual cosa es va endarrerir la vista fins aquest dijous. 

Valtonyc justícia belga extradició ACNValtònyc al setembre durant la vista que havia de resoldre sobre la seva extradició, però que es va traslladar arran de la pregunta que va formular el tribunal de Gant al TC / ACN

El TC no té data de la vista

Ara bé, el TC, que ha d'estudiar si la normativa espanyola està conforme amb la jurisprudència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg sobre la llibertat d'expressió, de moment ni tan sols ha convocat una vista pel cas.

Per aquest motiu, el tribunal ha traslladat fins al maig del 2021 la citació del raper mallorquí. Per la seva part, la defensa estima que el dictamen del Constitucional podria trigar entre sis mesos o un any des que es va presentar la pregunta, el passat septembre. 

​El cantant es va exiliar a Bèlgica el juny del 2018 després que l'Audiència Nacional el condemnés a dos anys de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, així com un any i mig més per injúries a la Corona, que s'haurien comès entre 2012 i 2013.

Al setembre, quan es va introduir la pregunta al TC, l'advocat de Valtònyc, Simon Bekaert, va explicar que "a Bèlgica hi ha una llei de l'any 1800 que diu que és un delicte insultar el Rei. El Tribunal d'Apel·lació pregunta al Constitucional si aquesta llei va contra la llibertat d'expressió i de drets fonamentals".