El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha decidit consultar el Constitucional belga sobre l'extradició de Valtònyc. Aquest dimarts el tribunal belga havia de dictar sentència sobre l'entrega a Espanya del raper Josep Miquel Arenas, conegut artísticament com a Valtònyc, però ha optat per presentar una qüestió prejudicial i ajornar la decisió sobre el músic. La qüestió té a veure amb si el cas del raper s'emmarca en la llibertat d'expressió.

Després que un tribunal de primera instància ja rebutgés l'entrega del cantant a Espanya, ara el tribunal de segona instància ha decidit preguntar al Constitucional belga sobre el cas de Valtònyc abans de prendre una decisió.

Aquest 3 de desembre hi haurà una primera vista. Ara bé, la defensa del músic ha indicat que fins que es pronunciï el Constitucional belga pot passar entre sis mesos i un any.

​Valtònyc es va exiliar a Bèlgica el juny del 2018 després de ser condemnat per l'Audiència Nacional per delictes d'enaltiment del terrorisme a dos anys de presó i a un any i mig més per injúries a la Corona. Aquests suposats delictes s'haurien comès entre 2012 i 2013.

Valtonyc justícia belga extradició ACN

Valtònyc amb els seus advocats i Lluís Puig abans d'entrar a la vista / ACN

Valtònyc ha arribat a les 9 del matí al tribunal de Gant acompanyat del conseller a l'exili Lluís Puig. La vista només ha durat un quart d'hora.

A la sortida, el raper ha celebrat que s'ajorni la decisió i ha assegurat que "com més temps passi, millor". De la mateixa manera, ha carregat contra la corona espanyola: "Els Borbons són mafiosos i lladres i això s'ha demostrat". Valtònyc fa referència a tots els escàndols que envolten el rei emèrit Joan Carles I.

La llibertat d'expressió

"A Bèlgica hi ha una llei de l'any 1800 que diu que és un delicte insultar el Rei. El Tribunal d'Apel·lació pregunta al Constitucional si aquesta llei va contra la llibertat d'expressió i de drets fonamentals", ha explicat l'advocat del cantant mallorquí, Simon Bekaert.

Tot i que aquesta qüestió alenteix la conclusió del cas, el lletrat s'ha mostrat optimista en recordar que hi ha jurisdicció del Tribunal d'Estrasburg de Drets Humans en aquesta direcció.