La conferència sobre el delicte sedició i rebel·lió que aquest matí ha protagonitzat el fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza i que ha estat organitzada per l'eurogrup de Ciutadans serà un dels arguments de la defensa del president a l'exili, Carles Puigdemont, en el procés del suplicatori.

Així ho ha confirmat el seu advocat, Gonzalo Boye, en una piulada de resposta al vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), qui ha destacat que aquest acte es faci "dies després d'iniciar-se el tràmit del suplicatori dels eurodiputats perseguits pel fiscal". Costa, a més, ha recordat que el comitè que portarà el cas del suplicatori dels eurodiputats de Junts està presidit per Cs. "Potser serà d’interès per al TJUE, no?", ha preguntat a l'advocat, el qual ha respost afirmativament.

Així doncs, la defensa de Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí tractarà de denunciar davant la justícia europea la complicitat entre la Fiscalia i els partits espanyolistes que persegueixen els eurodiputats independentistes al Parlament Europeu.

De fet, a l'acte, Zaragoza ha mostrat la seva frustració per no haver pogut aconseguir l'extradició del president a l'exili i ha reclamat una reforma del mecanisme de l'euroordre. "No pot ser que un estat es converteixi en un refugi d'impunitat per a aquells que pretenguin alterar la integritat territorial", ha dit apuntant a Bèlgica, en referència a la situació del líder de Junts i els exconsellers.

També ha insistit que "els fets que van passar a Catalunya" el 2017 "són punibles en tots els estats de la Unió Europea", però ha admès que "la disparitat" de criteris per examinar una euroordre ha suposat "un obstacle" per extradir Puigdemont i els altres exconsellers que són a Bèlgica.

L'inici del suplicatori

La comissió va posar en marxa els procediments del suplicatori el passat dilluns 16 de novembre amb l'exposició i debat de l'informe del ponent. Els tres eurodiputats han estat citats per al dia 7 de desembre per intervenir en audiència. on podran fer una exposició de 15 minuts i respondre a les preguntes dels eurodiputats que formen part de la comissió. Les sessions sobre el suplicatori són a porta tancada.