El president a l'exili, Carles Puigdemont, no desaprofita ni una. I aquest dimarts, l'objectiu del seu dard ha estat l'exèrcit espanyol. Tot plegat després que avui mateix s'hagi destapat un fet inaudit: Espanya no es troba en capacitat d'enviar tancs a Ucraïna per auxiliar el país en la seva guerra amb Rússia perquè els aparells es troben en un estat "absolutament lamentable". Una condició que no ve denunciada per cap veu externa i esbiaixada, sinó que ha compartit la mateixa ministra de Defensa, Margarita Robles. La titular del departament ha lamentat que els vehicles "estan en unes condicions que no es poden usar i no els podem donar perquè serien un risc per les persones".

La notícia s'ha escampat ràpidament per les xarxes socials per la incredulitat que genera. El país que fa només unes setmanes acollia la convenció de l'OTAN té els seus tancs en pèssimes condicions i no pot ajudar uns aliats en el moment més crític. Carles Puigdemont també ha volgut aprofitar el moment per a dir la seva. "Les febleses de l’exèrcit espanyol revelades per la ministra de Defensa se sumen a les febleses dels serveis d’intel·ligència revelades pel president del Govern espanyol", ha dit, fent així una picada d'ullet també al cas de l'espionatge a les principals figures de l'executiu central i que el CNI no va ser capaç d'evitar, així com el CatalanGate. El president no s'ha estat aquí, afegint també amb ironia: "Uns socis d'allò més fiables".

Anys en desús

L'exèrcit espanyol tenia intenció de destinar carruatges de combat Leopard, però aquests estan totalment espatllats i desgastats, i podria suposar més un risc que una ajuda per les tropes ucraïneses. En una visita a la Unitat Mèdica d'Aeronavegació de l'Exèrcit espanyol, Robles ha tingut l'ocasió de veure en primera persona l'armament pesant que es volia destinar a la guerra amb Rússia i ha determinat que els aparells no estaven en condicions per a combatre cara a cara amb les files de Vladímir Putin. L'enviament dels Leopard a Ucraïna, en coordinació amb altres països, era una possibilitat que estava sobre la taula, tot i que ja es va advertir que els tancs portaven anys en desús, tot i que la ministra espanyola no esperava trobar-se amb aquest desastre.

En la visita de demà a l'ambaixada es podria concretar el tipus d'ajuda que Espanya li pot oferir a Ucraïna i que podria incloure material preparat per a fer front a un hivern que, com ha advertit la ministra, serà molt dur i difícil. Alemanya, per part seva, també va decidir preparar l'enviament de 20 carros de combat Leopard 2 a Ucraïna, segons va revelar el parlamentari i excoronel Roderich Kiesewetter en el seu compte de Twitter. Després de bloquejar el mes passat el subministrament de tancs espanyols Leopard, Alemanya es va plantejar l'enviament de 20 carros de combat Leopard 2 a Ucraïna. Així ho va revelar el parlamentari de la CDU i excoronel Roderich Kiesewetter, que també va criticar la “lenta reacció” del Govern del país. Kiesewetter va comparar el volum escàs i molt allargat en el temps d'aquest subministrament amb els “gairebé 300 T-72” que Polònia va enviar a Ucraïna en tot just dos mesos