Espanya no enviarà tancs a Ucraïna perquè estan en un estat inservible, de fet, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat que són "absolutament lamentables". L'exèrcit espanyol tenia intenció de destinar carros de combat Leopard, però aquests estan totalment espatllats i desgastats, i podria suposar més un risc que una ajuda per a les tropes ucraïneses. En una visita a la Unitat Mèdica d'Aeronavegació de l'Exèrcit espanyol, Robles ha tingut l'ocasió de veure en primera persona l'armament pesant que es volia destinar a la guerra amb Rússia i ha determinat: "Estan en unes condicions que no es poden usar i no els podem donar perquè serien un risc per a les persones". L'enviament dels Leopard a Ucraïna, en coordinació amb altres països, era una possibilitat que estava sobre la taula, tot i que ja es va advertir que els tancs portaven anys en desús, tot i que la ministra espanyola no esperava trobar-se amb aquest desastre.

En la visita de demà a l'ambaixada es podria concretar el tipus d'ajuda que Espanya li pot oferir a Ucraïna i que podria incloure material preparat per a fer front a un hivern que, com ha advertit la ministra, serà molt dur i difícil. Alemanya, per part seva, també va decidir preparar l'enviament de 20 carros de combat Leopard 2 a Ucraïna, segons va revelar el parlamentari i excoronel Roderich Kiesewetter en el seu compte de Twitter. Després de bloquejar el mes passat el subministrament de tancs espanyols Leopard, Alemanya es va plantejar l'enviament de 20 carros de combat Leopard 2 a Ucraïna. Així ho va revelar el parlamentari de la CDU i excoronel Roderich Kiesewetter, que també va criticar la “lenta reacció” del Govern del país. Kiesewetter va comparar el volum escàs i molt allargat en el temps d'aquest subministrament amb els “gairebé 300 T-72” que Polònia va enviar a Ucraïna en tot just dos mesos.

D'altra banda, la ministra de Defensa, s'ha pronunciat en aquesta visita sobre la nova llei de secrets oficials. Ha confiat que aquest text ajudi a destapar informació dels Grups Antiterroristes d'Alliberació. Aquests van ser uns escamots parapolicials que practicaven terrorisme d'Estat per neutralitzar ETA durant la presidència del socialista Felipe González. Robles ha defensat que l'avantprojecte que van presentar ahir serveixi per treure a la llum documents d'aquests grups que van liderar la guerra bruta contra la dissidència i el terrorisme: "Jo espero que matèries que jo en el seu moment vaig seguir i treballar, com el tema dels GAL, es pugui desclassificar perquè tota la societat en tingui coneixement".

El govern de Pedro Sánchez està a punt d'aprovar la llei d'Informació Classificada, que tal com han denunciat diferents formacions de l'oposició, vol destapar documents oficials, però posant un mínim de 50 anys des que van succeir els fets, amb una pròrroga excepcional de 10 anys més. A efectes pràctics, l'afer dels GAL se sabria doncs cap a l'any 2035 i es podria allargar fins al 2040. Tot i això, Robles ha insistit que es tracta d'una llei "absolutament necessària", ja que la que abans teníem era de 1968, "del franquisme" i que la reforma era una demanda "tant de l'OTAN com de la UE".