No s’ha produït cap sorpresa. Meritxell Batet ha rebut l’aval del nou Congrés dels Diputats per a presidir-lo per segona legislatura. No obstant això, per segon cop, la cap de files dels socialistes catalans ha hagut d’esperar a la segona votació per a ser escollida. També ho ha fet amb menys vots que el 21 de maig. En aquell moment va aconseguir una majoria de 175 escons. Aquest cop n’ha obtingut 166. La Mesa s'ha constituït agumentat la majoria progressista però permetent l'entrada de l'extrema dreta.

Ha estat la primera de les votacions que s’ha realitzat al Congrés aquest dimarts, la de la presidència de la cambra baixa. De fet, ha estat la segona, perquè ha necessitat una segona volta amb majoria simple en no aconseguir la majoria absoluta en la primera. Ara falta per escollir la resta d’integrants de la Mesa,

Batet ha estat escollida presidenta amb els 166 vots del PSOE, Unidas Podemos, el PNB, Més País, un de Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix. ERC i JxCat han introduït papers on hi deia “llibertat”. La CUP, “amnistia i autodeterminació”. Els d’EH Bildu, “askatasuna” (llibertat). Per tant, tots aquests vots han estat declarats nuls.

En paral·lel, s'ha resolt la incògnita de si l’extrema dreta de Vox aconseguiria entrar-hi. Amb els seus propis vots, els d'Abascal tindran en el diputat Ignacio Gil Lázaro un vicepresident del Congrés amb els seus propis vots, sense acord de la dreta. Els números donaven per a un cordó sanitari, però els progressistes no han presentat un tercer candidat que ho hagués impedit. El PSOE hagués perdut la vicepresidència primera, perpo hauria fet un cordó sanitari efectiu.

Pel que fa als vicepresidents de la cambra, per aquest ordre, seran Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE), Ana Pastor (PP), Gloria Elizo (Unidas Podemos) i Ignacio Gil Lázaro (Vox). Els secretaris seran, per aquest ordre, Gerardo Pisarello (Podemos), Sofia Hernanz (PSOE), Javier Sánchez Serna (Podemos) i Adolfo Suárez Illana (PP). Els progressistes passen de cinc a sis, i els conservadors de quatre a tres.

Tant ERC com JxCat, que volien participar d'un cordó sanitari a l'extrema dreta, han votat pels candidats d'Unidas Podemos.

Record pels presos

La sessió ha començat amb enrenou. Per segon cop, a la diputada d’ERC Marta Rosique li ha tocat fer de secretària de la Mesa d’edat del Congrés com a parlamentària més jove. La republicana no ha desaprofitat la tribuna per fer una reivindicació. Era el moment de llegir la llista dels diputats electes el 10-N, i ha començat per Oriol JunquerasJordi SànchezJoaquim Forn Jordi Turull. Són els diputats electes el 28-A que no s’han pogut presentar després de la sentència del procés. El president de la Mesa d'Edat, Agustín Zamarrón, l'ha cridat a l'ordre davant les queixes d'alguns diputats.

Els números donaven

Amb els números de la votació a la mà, era possible fer el cordó sanitari. Els candidats del PSOE i Unidas Podemos han rebut un total de 185 vots. Si s'haguessin repartit entre tres candidats, l'extrema dreta no hauria entrat a la Mesa, tot i que la vicepresidència primera hauria recaigut en la popular Ana Pastor.

Ciutadans queda fora

Segons l'acord ofert per Pablo Casado, Ciutadans, amb només deu escons, havia de mantenir un membre de la Mesa del Congrés. Però la manca d'acord entre les tres dretes, per la negativa de Vox, ha deixat Cs fora de l'òrgan de govern de la cambra.