El debat al Congrés d'avui és sobre l'estat d'alarma i els Consells Europeus. Però Santiago Abascal ha parlat de tot menys d'aquestes dues qüestions. Al minut 2 ja citava el filàntrop George Soros. I a partir d'aquí ha construït un discurs racista contra la immigració, que ha relacionat directament amb el terrorisme i amb la delinqüència. Un discurs que ha pogut pronunciar sense cap mena de filtre. La presidenta de la cambra, Meritxell Batet, ho ha situat en el marc de la llibertat d'expressió, en contra del que fa amb les mencions a la corrupció de la monarquia espanyola.

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha estat qui ha posat damunt la taula la contradicció. Després de la intervenció del líder de Vox, ha demanat la paraula a Batet, en base a l'article 103 del reglament. "Considero que, si vol per decòrum de la cambra, el senyor Abascal acaba de relacionar immigració amb terrorisme, amb anar en contra dels drets de les dones i amb delinqüència", ha denunciat la diputada. "El senyor Abascal fa sistemàticament discursos racistes. Li demano a la Mesa que li facin retirar les paraules, com fan amb nosaltres quan critiquem la monarquia", ha conclòs.

Però la presidenta del Congrés no ha fet res. "Com vostè sap, es respecta la llibertat d'expressió dels grups parlamentaris en les intervencions en els termes que considerin", ha justificat. "La presidència entén que forma part d'aquesta llibertat d'expressió", ha afegit Meritxell Batet.

Una posició molt diferent a la mostrada els últims mesos amb les crítiques a la monarquia, que la Mesa presidida per Batet ha obligat a retirar de les actes dels plens. No les ha considerat llibertat d'expressió. Justament ara fa dos mesos, la presidenta del Congrés va mantenir una dura topada amb el també cupaire Albert Botran. Després de cridar-lo a l'ordre diverses vegades per carregar contra els casos que esquitxen els Borbons i la censura "sistemàtica" de la Mesa, Batet li va retirar la paraula. De la mateixa censura han estat víctimes la resta de partits independentistes.