Dura topada al Congrés entre la presidenta Meritxell Batet i el diputat de la CUP Albert Botran. La presidenta del Congrés ha retirat la paraula a Botran perquè ha aprofitat la intervenció a la tribuna per acusar la mesa de la cambra baixa de "censurar" sistemàticament el debat d'iniciatives relatives a la monarquia.

Durant el debat d'una proposició de llei sobre morositat, Botran ha avançat el suport a la presa en consideració d'aquesta iniciativa, però a continuació ha dedicat la resta de la seva al·locució a denunciar l'"abús de poder" que, al seu judici, exerceix la Mesa. Concretament ha criticat que, "una vegada més", la Mesa rebutgés la moció que la CUP havia registrat perquè es debatés al ple, en la qual, entre altres qüestions, instava el govern espanyol a retirar a Joan Carles I el títol de rei emèrit arran de les presumptes irregularitats comeses per l'emèrit, entre elles les corrupteles amb l'Aràbia Saudita, un assumpte que investiga la Fiscalia del Tribunal Suprem.

L'òrgan que presideix Batet no va admetre el debat d'aquesta proposta "perquè versa sobre una matèria aliena a la competència del govern" i va al·ludir, a més, als articles 56.3 i 65 de la Constitució, que refereixen a la inviolabilitat del Rei. Els mateixos arguments que ha esgrimit fins avui per vetar el debat de diverses iniciatives que reclamaven la constitució de comissions d'investigació sobre Joan Carles I plantejades tant per Unidas Podemos com per Más País, Compromís i els partits nacionalistes i independentistes.

Davant la denúncia del diputat de la CUP, la presidenta del Congrés li ha demanat que se cenyís al tema que s'estava debatent, si bé Botran ha fet cas omís a aquesta sol·licitud i ha continuat censurant la Mesa per permetre que existeixi una família que està "per sobre de la llei".

"La Mesa censura"

"Això no té cap altre nom que censura", ha proclamat Botran, incidint que ja són "onze o dotze" les ocasions en les quals la Mesa, amb Batet al capdavant, ha vetat iniciatives relatives a la monarquia perquè aquest és considerat un tema "tabú".

Davant la insistència del diputat català a no atendre el tema de l'ordre del dia i a utilitzar el seu torn "per rebutjar la censura que practica la Mesa del Congrés", Batet li ha cridat l'atenció en altres dues ocasions amb l'advertiment que li hauria de retirar la paraula si persistia en aquesta actitud.

"Haig de parlar del que crec que haig de parlar en aquestes circumstàncies", ha replicat el diputat de la CUP, qui insistia en la necessitat de "fiscalitzar tots i cadascun dels delictes que pot haver comès la monarquia amb els diners de tots". Després d'aquestes paraules, la presidenta ha decidit treure-li la paraula definitivament.