La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha insistit aquest divendres que el govern espanyol no negociarà sobre els presos polítics i el dret a l'autodeterminació. La ministra ha fet aquestes declaracions, a la roda de premsa del Consell de Ministres, en relació a la Comissió Bilateral que se celebrarà l'1 d'agost entre Estat i Generalitat.

"La posició del govern espanyol no ha variat", ha dit Batet preguntada per les negociacions del dret d'autodeterminació de Catalunya entre els dos governs. Sobre la incorporació dels presos polítics a l'ordre del dia de la Bilateral, la ministra ha insistit que la posició era la mateixa i que el govern espanyol "no es pronunciaria" sobre aquest tema. 

batet efe

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i el conseller de Relacions Internacionals, Ernest Maragall, a la reunió del 23 de juliol a Madrid / ACN

Batet ha defensat avui l'existència de separació de poders a l'Estat espanyol i insistit que la presó preventiva dels líders catalans és una qüestió jurídica. El govern espanyol vol que la reunió bilateral serveixi per parlar de la participació de la Generalitat en els òrgans multilaterals de cooperació i coordinació, mentre el Govern té la intenció d'exposar la seva postura sobre el referèndum d'autodeterminació, així com la situació dels presos polítics en sengles punts al marge de la negociació.

Amb tot, Batet ha volgut presentar la reunió d'agost de forma positiva i l’ha emmarcat en una via que considera que ha engegat el govern de Pedro Sánchez que “beneficia a tots els ciutadans”. “És important que es faci la comissió després de set anys sense reunir-se i que es recuperi el diàleg, una via que ha estat morta, i la normalitat institucional entre governs”, ha conclòs.