La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no decidirà res sobre l'acta de diputat del parlamentari d'ERC Joan Josep Nuet fins que el Tribunal Suprem dicti sentència ferma. Batet ja ha rebut la còpia de la sentència de la Sala penal del Tribunal Suprem que inhabilita Nuet per haver permès la tramitació del referèndum de l'1-O.

Aquest dimarts, la presidenta del Congrés ho farà saber aquest dimarts a la Mesa de la Cambra, però de totes maneres els membres de la Mesa no prendran cap decisió sobre aquest tema fins a tenir sentència ferma. El TS s'ha de pronunciar sobre la seva inhabilitació de vuit mesos per un delicte de desobediència per la seva participació en el referèndum del 2017 com a membre de la Mesa del Parlament.

No poden pronunciar-se sobre la retirada de l'acta de Nuet

En aquest sentit, Batet ha remès un escrit al Suprem justificant la recepció de la còpia de la sentència, però pregant que el magistrat traslladi al Congrés que la sentència és ferma i l'acte d'execució. Mentre no es dicti, ni la Mesa del Congrés ni la Junta Electoral Central poden pronunciar-se sobre la retirada de l'acta de diputat.

Joan Josep Nuet arribant al Tribunal Suprem - ACN

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no decidirà res sobre l'acta de diputat del parlamentari d'ERC Joan Josep Nuet fins que el Tribunal Suprem dicti sentència ferma. / ACN

Fonts de la presidència han recordat a l'Agència Efe que Batet ha seguit el mateix procediment que l'expresidenta de la Cambra baixa Ana Pastor va realitzar quan l'exportaveu del PDeCAT, Francesc Homs, va ser inhabilitat a un any i un mes per la consulta sobiranista del 9-N i va ser apartat del seu escó.

La inhabilitació de Nuet

Fonts del grup parlamentari han assenyalat també que Nuet recollirà personalment la sentència aquest dimarts, però no han aclarit si s'acollirà a un últim recurs d'al·legació denominat incident de nul·litat d'actuacions.

El passat 9 d'abril, el Suprem va inhabilitar Nuet per exercir qualsevol càrrec públic electe durant vuit mesos, a més d'imposar-li una multa de quatre mesos amb una quota diària de 100 euros. Nuet presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) contra la decisió del Tribunal Suprem, encara que possiblement no aturarà l'aplicació de la seva sentència i hagi de deixar l'acta de diputat el mes de maig.