La consellera Dolors Bassa s'ha mostrat a favor de rebre un indult a la seva condemna de presó per l'1-O, tal com han demanat algunes organitzacions. En una entrevista al Via Lliure de Rac1, ha defensat aquesta opció a diferència d'alguns dels seus companys, com Jordi Sànchez, que ahir s'hi oposava.

Bassa, en canvi, ha explicat que, encara que creu que la "millor manera de resoldre totes les causes" -presos, exiliats i encausats pel procés- és una amnistia, no rebutja l'indult com a solució provisional. "Jo no vull ser Mandela, no sóc màrtir de ningú". "Mentre no arriba una amnistia, què fem a la presó?", es preguntava. "Benvingut sigui un indult", ha afegit, tot i reiterar que la seva condemna "és molt injusta".

L'exconsellera de Treball assegura que voler seguir a la presó seria "egoista" pel seu entorn. Bassa admet que no sap si la petició d'indult que va demanar la UGT per a ella prosperarà, però destaca positivament que el govern espanyol s'hi hagi de pronunciar. "L'Estat té la pilota a la seva taula. Ara el govern espanyol ha de dir si li sembla bé la sentència que tenim, i si és just que estiguem a la presó, o no", recorda.

Bassa, a diferència de la majoria dels seus companys de Govern, ha pogut conservar la llibertat mentre el Suprem decideix sobre si manté o no el tercer grau als presos polítics independentistes. "La llibertat depèn del jutge que et toqui", ha resumit, confiant que la resta dels condemnats puguin sortir aviat de la presó.

Sobre si renegaria de les seves accions quan formava part de la cúpula del Govern, Bassa ha assegurat que "no hi ha enlloc que digui que ningú ha de renegar del fet pel qual està a la presó per reinserir-se" i que té ganes de sortir per continuar "treballant per Catalunya". "Les nostres conviccions són tan fermes com el dia abans d'entrar a la presó", ha afegit.

Pel que fa la situació política actual, Bassa ha defensat que "és impossible acabar amb aquest procés només amb confrontació civil i sense diàleg". En aquest sentit, Bassa aposta per "combinar la confrontació democràtica", caracteritzada per la desobediència civil, amb un "diàleg que hauria de ser constant". "Sempre he reivindicat el diàleg, i des que sóc a la presó el continuo reivindicant malgrat la repressió que estic patint", afirma.