La consellera Dolors Bassa compleix aquest dimecres 1.200 dies a la presó. Ara bé, tot i que lamenta el temps que no pot compartir el seu temps amb els éssers estimats, remarca que, tot i la condemna, es manté ferma amb els seus ideals, segons ha exposat a Twitter.

"Avui 1200 dies de presó. Sense llibertat, sense família, sense amistats a prop.... sense tantes i tantes coses i moments ... però amb conviccions fermes", ha ressaltat Bassa en la xarxa social. 

Quines són les seves conviccions?

Ara bé, quines són les conviccions que l'han portat a ingressar en el centre de Puig de les Basses? Doncs bé, ella mateixa les detalla a través de diversos hashtags en el post de Twitter: independència, democràcia, justícia social, referèndum, república,  feminisme, sindicalisme i llengua catalana.

dolors bassa

A la consellera Bassa, com a la resta de presos polítics, se'ls ha concedit fins a dues vegades el tercer grau, un règim de semillibertat que els permet passar hores fora del centre penitenciari. Ara bé, la fiscalia ho ha recorregut en les dues ocasions i, finalment, han decretat el seu retorn a la presó de manera permanent

Ara des del govern espanyol s'estudia atorgar un indult els presos polítics, cosa que permetria que poguessin sortir del centre penitenciari. Ara bé, des de la dreta espanyola i membres del PSOE s'han mostrat contraris a aquesta possibilitat. 

Bassa va ser condemnada 12 anys de presó per sedició, malversació de fons i inhabilitació pels fets de l'1-O, però es dona el cas que en la seva sentència se li atribuïa ser la titular de la cartera d'Ensenyament, un càrrec que ocupava l'exiliada Carlas Ponstatí. En canvi, en el cas de la presa era consellera de Treball, Afers Socials i Família. De fet, se la va penar com a responsable d'haver obert els col·legis perquè la gent anés a votar, unes competències que no eren del seu departament. Per això, la seva defensa va demanar, sense èxit, que s'anul·lés la seva sentència

A banda de Bassa, també estan a la presó el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, el que llavors president de l'Assemblea Nacional de Catalunya i actual secretari general de JxCAT, Jordi Sánchez, que porten 1.325 dies; el president d'ERC i vicepresident, Oriol Junqueras, el conseller d'Interior, Quim Forn, van ingressar fa 1.308 nits. Amb Bassa, també van entrar a la presó els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i de la Presidència i Portaveu, Jordi Turull; finalment, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que en porta detinguda 1.168 dies. 

Imatge principal: Dolors Bassa el dia que li van retirar el tercer grau a punt d'entrar a la presó / Òmnium Cultural