La tempesta ha estat colossal, tant de la dreta i l’extrema dreta com de barons i vells dirigents socialistes. Però Pedro Sánchez sembla determinat a concedir els indults als presos polítics independentistes. Avui ho ha reiterat des d’Alcalá de Henares, on ha celebrat una cimera amb el govern populista de Polònia. Des del paranimf de la universitat, el president espanyol ha insistit que cal “recomençar” i “transitar d’un mal passat a un futur millor”. I n’ha assumit l’eventual cost polític. Ha evitat posar data a la mesura gràcia, tot i que apunta a finals de juny o principis de juliol. També ha esperat reunir-se amb el president Pere Aragonès a La Moncloa abans de reactivar la taula de diàleg.

Preguntat justament per l’hipotètic cost polític d’indultar els dirigents independentistes, el president del govern espanyol ha rebatut la major: “Ajudar a resoldre els problemes no representa un cost. El cost per al país seria deixar les coses enquistades”. Dit això, ha tirat enrere fins al seu discurs d’investidura, on va parlar de “desjudicialització” i de “reprendre la via de la política”. Això significa, per a Sánchez, “tornar a la senda del diàleg, la negociació i el pacte dins els marges que ens permet la Constitució”.

 

En aquest sentit, el dirigent socialista ha defensat que cal “recomençar i tornar al punt on totes dues parts vam deixar d’escoltar i entendre els arguments i les raons de l’altra part”. I que la resolució d’una crisi tan duradora com aquesta no serà “immediata”, sinó que requereix “paciència, empatia, dots de negociació i generositat”. Per això, la decisió que prengui sobre els indults, serà “en consciència” i una decisió “que ens permeti transitar d’un mal passat a un futur millor”. Ha tornat a referir-se a conceptes com “concòrdia, convivència, conciliació o cohesió”.

Més enllà de preparar el terreny, el president Sánchez no ha volgut avançar terminis, tot i que podria ser a finals de juny o principis de juliol. En aquest sentit, ha subratllat que són expedients individuals que “han de construir-se i armar-se bé” des d’un punt de vista jurídic. Per això ha reclamat “deixar treballar els tècnics del Ministeri de Justícia” perquè elevin la seva proposta “quan procedeixi”.

Tampoc no ha avançat terminis sobre la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, que podria ser ben aviat segons ha publicat avui El País. El dirigent socialista s'ha limitat a dir que, quan es va començar a aplicar als independentistes, "Espanya va aprendre una lliçó" perquè "vam veure com de desconnectat estava el nostre codi penal en aquests delictes respecte altres codis penals dels països més avançats".

Pel que fa al diàleg entre l’Estat i la Generalitat, Pedro Sánchez ha situat com a primera fita la reunió protocol·laria amb el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Palau de La Moncloa, que encara no té data fixada. “Després ja hi haurà temps per a reunir-nos no una, sinó moltes vegades”, ha conclòs al respecte.

Sánchez respon al Marroc

Per altra banda, La Moncloa també respon al Marroc, en una pugna que continua. “No és admissible que el govern marroquí digui que s’ataquen les fronteres amb milers de migrants per desavinences i discrepàncies en la política exterior”, ha replicat el president del govern espanyol. Ha “rebutjat” les declaracions del ministre d’Exteriors marroquí i ha recordat que la relació entre tots dos països “s’ha de fonamentar en el respecte i la confiança”.

Sánchez ha sortit en una roda de premsa amb el primer ministre de Polònia, Mateus Morawiecki, de dreta populista. Justament el dirigent polonès va rebre la setmana passada, a Varsòvia, el líder de Vox, Santiago Abascal. Avui Morawiecki ha traslladat el seu suport al govern espanyol en el conflicte migratori de Ceuta.