El Partit Poular ja ha començat la seva campanya de recollida de signatures. Com fa quinze anys contra l'Estatut, ara ho fan contra els indults als presos polítics independentistes. L'objectiu que s'han fixat és recollir-ne fins a 100.000, i aquest mateix dimecres ja tenien instal·lada una carpa al benestant barri de Salamanca de Madrid. El full de recollida de les firmes apel·la a la Constitució espanyola, però també a la "concòrdia" o la "convivència", els mateixos conceptes que ha fet servir el president espanyol Pedro Sánchez per a justificar la mesura de gràcia 

El document que recull el nom i cognoms, el número de DNI i la signatura demana la rúbrica “en defensa de la Constitució, la justícia i la igualtat de tots els espanyols” i “a favor de la convivència, la concòrdia i l’estat de dret”. I afegeix: “Per Espanya, demanem la seva firma contra els indults del Govern de Pedro Sánchez als condemnats per sedició i malversació. Aturem aquesta deriva! No als indults!”.

Aquest dimarts, els populars van instal·lar la primera taula de recollida de signatures davant la seva seu, al carrer Gènova de Madrid, i aquest dimecres n'han muntat altres a la capital espanyola. En paral·lel, també han posat en marxa una campanya de recollida de firmes a través de la plataforma change.org, que aquest dimecres al migdia ja ha aconseguit més de 7.000 suports. Res no impedeix, doncs, que una persona pugui firmar dues vegades.

Sánchez n'assumeix el cost

La tempesta ha estat colossal, tant de la dreta i l’extrema dreta com de barons i vells dirigents socialistes. Però Pedro Sánchez sembla determinat a concedir els indults als presos polítics independentistes. Ahir ho va reiterar des d’Alcalá de Henares, on va celebrar una cimera amb el govern populista de Polònia. Des del paranimf de la universitat, el president espanyol va insistir que cal “recomençar” i “transitar d’un mal passat a un futur millor”. I va assumir-ne assumit l’eventual cost polític. 

Preguntat justament per l’hipotètic cost polític d’indultar els dirigents independentistes, el president del govern espanyol va negar la major: “Ajudar a resoldre els problemes no representa un cost. El cost per al país seria deixar les coses enquistades”. Dit això, va tirar enrere fins al seu discurs d’investidura, on va parlar de “desjudicialització” i de “reprendre la via de la política”. Això significa, per a Sánchez, “tornar a la senda del diàleg, la negociació i el pacte dins els marges que ens permet la Constitució”.