El Ministeri de Justícia ja ha iniciat la redacció dels informes dels 12 expedients d'indult que el ministre del ram, Juan Carlos Campo, portarà a la taula del Consell de Ministres. Així ho van indicar aquest dilluns fonts de l'executiu espanyol en la recta final d'una tramitació que va començar a finals de setembre del 2020 i que quedarà resolta en qüestió de setmanes. Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, insistia aquest dilluns a defensar la via de la concòrdia malgrat el desgast polític que li suposa. "Ajudar a resoldre problemes no representa un cost, el cost seria deixar les coses enquistades", deia en roda de premsa. 

Aquestes declaracions i la decisió de tramitar els indults se li està girant en contra al president espanyol; militants i dirigents del PSOE de sis federacions diferents han presentat aquest dimarts un escrit davant la Comissió de Garanties exigint que Sánchez "s'abstingui de saltar-se els Estatuts del partit i no impulsi ni atorgui els indults als polítics condemnats pel procés", segons assegura El Español​. 

Així doncs, si finalment Pedro Sánchez tira endavant amb els indults, els militants socialistes portaran el cas a la justícia ordinària per "incompliment flagrant" reclamant als tribunals "empara i mesures cautelaríssimes". Segons el citat digital, el Codi Ètic del partit impedeix a Pedro Sánchez "donar suport als indults".

Les bases, enfadades

Militants socialistes i dirigents regionals i locals estan enfadats amb Pedro Sánchez perquè "va arribar a la secretaria general del PSOE presumint de donar veu a les bases i ara intenta robar l'opinió de la militància".

Dirigents del partit com Juan Carlos Rodríguez Ibarra demanen al president espanyol un referèndum entre els afiliats per preguntar sobre aquesta qüestió. Ibarra es va dirigir directament al president espanyol i secretari general del PSOE i li va reclamar la convocatòria d'un referèndum perquè les bases del partit diguin la seva sobre la concessió d'aquests indults. Ibarra se suma a les posicions contràries d'altres històrics socialistes, com Felipe González, Alfonso Guerra o els condemnats i indultats pels GAL José Barrionuevo i Rafael Vera.

En una entrevista a Telecinco aquest dilluns al matí, l'expresident de la Junta d'Extremadura va recordar com Pedro Sánchez va arribar a la secretaria general del PSOE i al poder "dient que volia que parlés la militància". En aquest sentit, Rodríguez Ibarra va defensar que "el millor seria que es fes un referèndum, que fa temps que no parlen les bases, i en funció d'això que el govern espanyol prengui les decisions".

La forma dels indults

Un cop Sánchez ha donat a entendre que els concedirà, queda per concretar la fórmula dels indults, que previsiblement –segons han apuntat en els últims mesos veus de l'entorn del líder socialista- seran parcials, de manera que mantindran alguna de les penes per les quals van ser condemnats els presos, com la de la inhabilitació per a càrrec públic. El diari El País apuntava aquest dilluns que els indults també seran reversibles, tot i que existeixen més dubtes jurídics sobre aquest factor perquè nous delictes incorporarien nous processos.

 

Foto principal: Un míting del PSOE a Ourense / Europa Press