El titular del jutjat de vigilància penitenciària 1 de Catalunya ha anul·lat la semillibertat de l'exconsellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a l'acceptar el recurs de la Fiscalia.

El jutge estima el recurs del fiscal després d'estudiar els arguments de les parts, encara que inicialment va rebutjar suspendre la seva progressió a tercer grau de forma cautelar.

La resolució fa referència de nou al fet que Forcadell i Bassa no han modificat la seva conducta delictiva: "Manca de modificació d'aquells trets de la personalitat directament relacionats amb l'activitat delictiva tal com exigeix l'art. 65.2o de la LOGP, perquè la interna continua considerant que els fets pels quals ha estat condemnada no són constitutius de delicte". I que encara no es pot garantir que s'hagin complert els objectius de "reeducació i resociabilització". 

"Tampoc el reconeixement de fets, o detecció de factors de risc, tot i ser lloables per al bon resultat del tractament, no han de ser l'única finalitat, reflecteix la Sala, ja que el tractament penitenciari, com a conjunt d'activitats cap a la reinserció i reeducació, no és aliè als delictes objecte de la condemna", afegeix la resolució.

Un altre jutge, amb competències a la presó de Lledoners, ja va anul·lar la segona concessió de la semillibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva. Va ser el 9 de març, al·legant que "la progressió acordada en la resolució impugnada s'ha d'entendre com a precipitada", diu la resolució judicial. El jutge va acceptar en el cas dels presos de Lledoners tots els arguments de la Fiscalia en un relat que gira entorn al fet que els presos polítics no reconeixen el delicte. "No entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal en el sentit d'haver trencat normes bàsiques de convivència", diu en aquest sentit.

 

 

El jutjat diu que no pot mantenir el tercer grau amb els mateixos arguments que ho va fer fa uns mesos, ja que el Tribunal Suprem després va revocar aquella decisió i les circumstàncies són molt similars.

Per tot això, igual que va passar amb els set presos independentistes de Lledoners, l’expresidenta del Parlament i l’exconsellera hauran de tornar aquest dimarts a la presó de Wad-ras de Barcelona i a Puig de les Basses de Figueres, respectivament, i aquest dimecres ja no tornaran a sortir com feien cada dia des que al gener la Generalitat els va concedir la semillibertat.