L'extresorer del PP Luís Bárcenas ha sortit de la presó per primer cop aquest diumenge gràcies a un permís penitenciari de sis dies concedit pel Jutjat Central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional. 

Bárcenas, que està empresonat al centre de Soto del Real, gaudirà dels primers dies de 'llibertat' dos anys i mig després que fos condemnat pel Tribunal Suprem (TS) a 29 anys de presó per la seva implicació a la trama Gürtel.

El permís que li ha concedit el jutge Luis Castro era, en realitat, de dotze dies, però l'extresorer popular ha decidit dividir-lo en dos de sis dies cadascun. En un principi, la Fiscalia es va oposar a aquesta decisió perquè va considerar el permís excessiu i prematur però finalment no va recórrer la decisió a l'Audiència Nacional. L'extresorer del PP es troba classificat en segon grau penitenciari i ja ha complert una quarta part del temps màxim que ha d'estar a presó a causa de la seva condemna.

Les revelacions de Bárcenas

Bárcenas va decidir recentment demanar disculpes pels delictes comesos avançant que estava disposat a col·laborar amb la justícia. De moment ha detallat el repartiment de sobresous en negre i ha acusat l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre de cobrar una donació de 60.000 euros.

L'exdirigent popular ha reconegut, a més, que va gravar l'expresident del partit i el govern espanyol Mariano Rajoy i l'exsecretari general del PP Javier Arenas parlant de sobresous encara que assegura que no conserva aquesta cinta perquè la hi van robar els operatius de l'operació Kitchen. En aquesta gravació, l'aleshores president hauria agafat els papers de la comptabilitat i els hauria destruït. També va enregistrar una conversa amb Arenas en la qual parlaven d'una acta notarial.

Per altra banda, cal recordar que Barcenas està sent jutjat també a l'Audiència Nacional per la caixa B del partit. La Fiscalia ja ha demanat per a ell uns altres cinc anys de presó. Com era d'esperar, Rajoy va assegurar que tot el que ha dit Bárcenas "és absolutament fals". Ni va rebre sobresous, ni va signar res, ni Luis Bárcenas li va lliurar 25.000 euros quan van abandonar la tresoreria, ni va triturar els documents de la caixa B davant seu, segons va afirmar.