Ha estat la seva resposta a les tres primeres preguntes i la tònica de tota la compareixença: “És absolutament fals”. Avui Mariano Rajoy ha comparegut aquest dimecres a l’Audiència Nacional, com a testimoni. Ha rebatut totes les acusacions: ni va rebre sobresous, ni va signar res, ni Luis Bárcenas li va lliurar 25.000 euros quan van abandonar la tresoreria, ni va tritutar els documents de la caixa B davant seu.  En un moment de la declaració, s’ha estès una mica més, carregant contra la consistència de l’extresorer del PP. “No hi ha hagut caixa B ni va triturar el que mai he tingut a les meves mans”, ha insistit. I s’ha encès: “És un deliri i comença a ser una vergonya el que estem vivint”. Com a testimoni, de la mateixa manera que José María Aznar, té l'obligació de dir la veritat. En cas contrari, podria enfrontar-se a conseqüències penals.

"No hi ha caixa B, hi ha els papers del senyor Bárcenas, que els haurà d'explicar", ha resumit Mariano Rajoy en la seva declaració davant del tribunal. En aquest sentit, l'exdirigent estatal del Partit Popular ha subratllat com durant els seus "quaranta anys com a militant" no ha sentit parlar, per part de ningú, de la "famosa caixa B". Per a remarcar aquesta idea, ha assenyalat com, abans que ell, tots els testimonis d'alts càrrecs de la formació han negat la seva existència. I ha descrit com a "metafísicament impossible" que pogués destruir els documents de la comptabilitat paral·lela, com li imputava Bárcenas.

 

Però aviat ha hagut de matisar les seves afirmacions. Alguns dirigents, com Pío García Escudero, han reconegut haver cobrat sobresous. "És cert, però també és cert que el 95% de les persones que apareixen als papers de Bárcenas han afirmat que el que s'hi diu sobre ells és fals. Per exemple, jo", ha rebatut en aquest sentit. Ha demanat no "posar en dubte les afirmacions del 95% de les persones que surten mencionades", com ell no ho fa amb el 5% restant. Rajoy també ha assegurat no tenir constància dels donatius d'empresaris al partit, perquè ell no s'encarrega "d'afers econòmics, ni dels ingressos, ni de les despeses del PP".

L'exdirigent gallec ha posat en dubte el relat que ha fet l'extresorer del partit, assegurant que "primer va dir que m'havia lliurat els papers i després una fotocòpia de l'últim full". I ha afegit: "Ni tan sols és capaç d'estar d'acord amb ell mateix". L'ha acusat de buscar "barrejar els altres en decisions exclusivament seves i per al seu propi benefici".

Davant la insistència dels advocats, Rajoy ha advertit: "Utilitzen el senyor Bárcenas com a argument d'autoritat i això és perillosíssim". I ha reblat: "Hi ha gent que persevera a apuntar-se amb finalitats polítiques a coses que no són veritat". 

Precisament Luis Bárcenas va demanar un acarament amb Mariano Rajoy --que li va ser denegat-- per si les seves versions eren contradictòries, com ha acabat passant. L'extresorer del PP va assegurar que l'expresident era "perfecte coneixedor" de la caixa B i que va destruir personalment documentació amb una màquina destructora de papers.

Què es jutja?

L'objecte d'aquesta peça és el pagament de la reforma d'una part de la seu del Partit Popular, al carrer Génova 13 de Madrid, amb 900.000 euros de diner negre procedents de la caixa B del partit, on entraven ingressos irregulars de grans empreses i també en sortien sobresous als principals càrrecs del partit. Una comptabilitat paral·lela que es va prolongar, com a mínim, dues dècades. El judici també busca esclarir si el PP va cometre delicte fiscal en no declarar les donacions presumptament il·legals d'empresaris i si Luis Bárcenas, llavors tresorer de la formació, va quedar-se amb una part d'aquests diners. Està previst que el judici s'allargui fins al mes de maig. 

Qui està acusat?

Luis Bárcenas és el principal acusat. Complint ja una condemna de 29 anys de presó per la primera època de la Gürtel, ara s'enfronta a cinc anys més pels delictes d'apropiació indeguda, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. L'acompanyen al banc dels acusats l'exgerent del PP Cristóbal Páez i tres responsables de la constructora que va dur a terme les obres de Génova. Però el PP com a organització s'enfronta a una nova condemna com a responsable civil subsidiari dels delictes investigats. En canvi, no s'han assegut al banc dels acusats, però sí al dels testimonis, persones clau com els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy; els exsecretaris generals María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos i Ángel Acebes, o l'expresident del Senat Pío García Escudero, entre altres.