Barcelona vol que Jordi Sànchez pugui sortir de la presó per assistir al ple d'investidura del Parlament. En una declaració institucional, ratificada per la majoria del consistori, l'Ajuntament de la capital catalana ha expressat el seu suport al nomenament presencial del candidat a la presidència a la Cambra catalana.

La declaració ha estat presentada aquest matí mitjançant una lectura solemne en la Comissió de Presidència. L'ha proposat el grup Demòcrata i ha rebut suport de Barcelona en Comú i la resta de formacions independentistes —ERC, CUP i Gerard Ardanuy—. Com era d'esperar, PSC s'ha alineat amb Cs i PP en contra del text, tal com va passar, sense anar més lluny, amb una proposta del ple per apropar els presos polítics a Catalunya.

 

El text és una clara defensa dels drets de Jordi Sànchez com a diputat del Parlament. L'Ajuntament posa en relleu que ni les lleis actuals ni el fet que es trobi a presó provisional no suposen un supòsit d'inelegibilitat per ser investit en el càrrec de president, especialment —assenyalen— si tampoc es va impugnar la candidatura de Junts per Catalunya en el seu moment. És més, la declaració sosté que es podria incórrer en una "vulneració de drets" si no es permetés el seu trasllat per a la investidura.

Al mateix temps, el consistori subratlla que l'elecció del president correspon al Parlament, deixant clar que es rebutja qualsevol ingerència de les institucions espanyoles que pogués influir en el procés de nomenament del nou cap de l'executiu.

Presos polítics

No és el primer cop que l'Ajuntament de Barcelona s'expressa a favor dels presos polítics. Fa unes setmanes, la comissió de Presidència del consistori va aprovar una moció en què demanava l'acostament a presons catalanes del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn, i també de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

La declaració institucional, que va ser impulsada pels comuns, va rebre el suport de tots els grups independentistes i més tard dels mateixos familiars dels presos polítics en una trobada oficial amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.