La primera cimera entre els governs de les Illes Balears i del País Valencià ha acabat avui amb la voluntat d'avançar cap a una Espanya federal. Avui, els presidents autonòmics, Francina Armengol i Ximo Puig, tots dos socialistes, han explicat que aquesta trobada ha de servir per demostrar a la resta de l'Estat que totes dues regions "volen ser escoltades", segons la presidenta Balear, i que si s'uneixen, la seva veu serà "més forta". 

EuropaPress 3828310 president generalitat ximo puig presidenta balear francina armengol

Ximo Puig i Francina Armengol al Palau de Congressos de Palma / Europa Press

Amb tot, en la roda de premsa posterior a la cimera, que va començar ahir, han volgut dirigir la seva mirada cap a un nou model d'estat federal que "s'ajusta més a la nostra realitat" que totes dues regions defensen. Armengol l'ha definit com una "Espanya d'Espanyes". 

Centre o perifèria? 

Bona part d'aquestes jornades de diàleg han girat al voltant de la concepció del País Valencià i les Illes Balears com a "territoris perifèrics". En aquest sentit, Ximo Puig  ha volgut fixar-se en el fet que l'estat té "7.526 quilòmetres de perímetre de costa" mentre que l'M-30 "només en té 32". "Per tant, que és perifèria i que és centre?", ha ironitzat el president valencià. Així, Puig ha assegurat que aquests "territoris bessons" han de ser el cor de l'esmentada "Espanya d'Espanyes". 

Per això, han volgut reivindicar plegats "la condició que mereixem", en tant que els consideren imprescindibles per a "la convivència, la prosperitat i el futur" de l'Estat. 

La reivindicació d'aquest concepte, però, no ha agradat a tots els integrants del Parlament Balear. Pep Castells, portaveu del partit republicà Més Per Menorca, s'ha mostrat "preocupat" a Twitter per aquesta afirmació, ja que considera que aquests territoris són els "pilars del sosteniment de l'Estat".  

TUIT PEP CASTELLS MES PER MENORCA

 

Una nova cimera el 2022

En acabar la reunió entre els presidents, han publicat un informe en el qual han detallat les conclusions del seu diàleg. Entre elles, han decidit posar en marxa projectes turístics conjunts, l'impuls de l'economia blava, la reclamació de canvis en la llei d’Estrangeria per poder millorar l’acollida de menors, i la connexió de les Balears amb el corredor del Mediterrani.

 

 

 

Tots dos presidents han lamentat que aquesta trobada hagi trigat a celebrar-se. En aquest sentit, Armengol ha assegurat que "fa molt temps que ho tenim tot per treballar junts".  De fet, segons ha expressat el govern balear a Twitter, aquests "dos dies de feina intensa en què hem confirmat l'entesa entre dos pobles germans i hem iniciat un camí plegats que sempre anirà endavant".  Per això, han decidit institucionalitzar aquesta trobada i convertir-la en una cimera anual, creant l'anomenat "Pont de Jaume I", que uneix tots dos territoris. Aquest any, s'ha celebrat a Mallorca i l'any vinent tindrà lloc a territori valencià. 

A la imatge principal, Puig i Armengol a l'inici de la cimera