La direcció del PSC ha delegat en la mà dreta d'Àlex Pastor a l'Ajuntament de Badalona, el portaveu del grup municipal i regidor de Seguretat Rubén Guijarro, les primeres explicacions sobre el cas de la detenció i posterior dimissió del seu alcalde. Davant les acusacions de diversos dirigents polítics badalonins, com els exalcaldes Xavier García Albiol i Dolors Sabater, que apunten que tothom del seu entorn coneixia els problemes amb la beguda de Pastor, els socialistes neguen haver-ne tingut constància

L'única reacció oficial del partit va ser la mateixa nit dels fets, abans d'ahir, en un breu comunicat a través del qual l'expulsaven, sense que ell mateix en fos informat perquè estava incomunicat al calabós. Hores després l'ona expansiva començava a malmetre el PSC, que segons vàries fonts estava al corrent de l'addicció del seu alcalde  però no hauria fet res per apartar-lo. El portaveu dels socialistes a Badalona ha expressat aquest dijous al matí la seva sorpresa per aquestes afirmacions, en una entrevista a Rac1, ha lamentat que se'n parli amb tanta "lleugeresa" i ho ha qualificat de "falta de respecte". Això sí, ha reconegut que "el que ha passat és un fet incompatible amb qualsevol càrrec públic".

Separació recent

"Qui l'ha vist amb símptomes evidents d'alcoholisme?", s'ha preguntat Guijarro. "Jo no l'he vist mai. Jo que el conec no tinc constància que tingués problemes amb la beguda", ha afegit.

El regidor del PSC ha explicat que sí que sabien que Pastor tenia problemes personals, en la seva vida privada. S'acabava de separar feia relativament poc, una situació a la qual s'afegia, ha dit, "l'estrès pel càrrec". El còctel va esclatar ara fa dos mesos, en ple temporal Glòria, i l'alcalde va haver d'agafar la baixa. L'explicació pública va ser que tenia problemes coronaris. 

El PSC aspira a mantenir l'alcaldia

Fonts dels socialistes asseguren que encara s'estan recuperant del cop, però avancen que es veuen legitimats per mantenir-se a l'alcaldia de la quarta ciutat de Catalunya. En aquest sentit assenyalen que el que ha succeït no té res a veure amb un problema de mala gestió a l'Ajuntament i per tant, defensen que el projecte del govern municipal que comparteixen amb els comuns és plenament vigent. El problema que tenen és que estan en minoria. 

Arran de la dimissió de Pastor, caldrà convocar un nou ple d'investidura, previst pel 12 de maig, i escollir un nou alcalde que haurà d'obtenir 14 vots a favor. L'operació no és gens senzilla tenint en compte el repartiment de forces al consistori. Si no s'assolís cap acord, automàticament seria investit el representant de la llista més votada a les últimes eleccions, en aquest cas Xavier García Albiol. 

Tant el líder del PP com l'exalcaldessa de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, han fet un pas endavant i s'han postulat per tornar a l'alcaldia. L'única opció de Sabater passa per convèncer els socialistes que li donin el seu suport, cosa que no va aconseguir després de les eleccions del maig passat. Els socialistes van enrocar-se tot i tenir menys regidors que Guanyem. Davant el risc que si no hi havia entesa Albiol recuperés la vara d'alcalde, Sabater va claudicar i va donar els seus vots a Pastor.