Quan el cotxe de la policia va aturar anit Àlex Pastor fent ziga-zagues amb el seu vehicle pel carrer Consell de Cent, l’aleshores alcalde de Badalona segurament no s’imaginava que la seva carrera política estava a punt d'esclatar com una bombolla de sabó; que el seu partit, el PSC, optaria per enterrar-lo sota un comunicat de premsa de sis ratlles; i que ni una sola veu de la formació sortiria a donar explicacions pels seus suposats problemes de dependència que, segons el popular Xavier Garcia Albiol, tothom coneixia. Gairebé 24 hores després d'aquest lamentable final polític en ple confinament, el PSC es manté en silenci.

Aquest mutisme, no obstant, contrasta amb la diligència amb què el partit es va desprendre del seu alcalde. Els Mossos van interceptar Pastor a dos quarts de deu de la nit, la notícia va transcendir a quarts de dotze quan la va avançar El País; i poc després, a punt de tocar la mitjanit, el PSC esborrava del mapa socialista l’alcalde, amb un comunicat breu però demolidor: “Davant dels fets coneguts que afecten l’alcalde de Badalona, Àlex Pastor, el PSC el suspèn de militància i li demana la renuncia a tots els seus càrrecs públics”.

“Amb independència de la valoració positiva que ens mereix la seva gestió al capdavant de l’Ajuntament de Badalona, considerem que els fets ocorreguts avui són incompatibles amb la militància socialista i l’exercici de qualsevol càrrec públic”, concloïa la nota.

El partit va fulminar l’alcalde sense necessitat d’escoltar la seva versió dels fets. La nota es va enviar als mitjans i es va distribuir a través de les xarxes. El primer secretari, Miquel Iceta, la va repiular. Tot seguit va ser el PSC de Badalona qui va procedir a defenestrar-lo fent seva la sentència del comunicat a través del compte de Twitter.

Mentre tot això passava, Pastor seguia detingut, advertint els Mossos que no sabien amb qui estaven parlant, quan en realitat era ell qui desconeixent el gir que acabava de donar la seva història. El partit que el va imposar com a alcalde el 2018 amb una moció de censura, tot i disposar només de tres dels 27 regidors del consistori, l’acabava de deixar caure, i Pastor ho va saber una hora i mitja després que la resta de noctàmbuls que a aquella hora seguien amb perplexitat la notícia.

De bon matí, tant l’exalcaldessa Dolors Sabater com el popular Albiol explicaven públicament en entrevistes radiofòniques que el final de Pastor no era més que una crònica anunciada, però tampoc aleshores ningú del PSC ha sortit a donar explicacions sobre la persona que fins aquesta matinada havia ocupat una de les seves principals alcaldies ni sobre per què no s’havia actuat si la situació era tan alarmant i coneguda.

Això sí, amb diligència quirúrgica el PSC ha procedit a esborrar l'exalcalde de la pàgina web de socialistes.cat on figurava com a secretari nacional i com a màxim responsable del partit a Badalona. De la seva presència als directoris del partit només en queda -de moment- el rastre indexat per Google i les notícies recollides a la web aquests darrers mesos sobre l'alcalde Pastor.

Amb tot i malgrat el confinament, les explicacions davant d'aquest episodi amenacen perseguir les properes compareixences de la cúpula dels socialistes catalans, tot i que el seu principal avalador al partit, el secretari d'organtizació, Salvador Illa, es troba ara mateix més preocupat pel devenir del coronavirus que no pas per les incursions en les nits de confinament del seu -fins aquesta matinada- company de partit.