L'Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica (EUA) i el de Marroc inicien avui, dilluns, les maniobres militars conjuntes al Sàhara Occidental sense l'Exèrcit espanyol. L'operació s'anomena African Lion 21 i és una de les majors operacions que organitza els EUA fora del seu territori, també està entre les més importants que involucrin els exèrcits de diversos països.

Tensió pel Sàhara Occidental

En aquesta maniobra liderada pels EUA es dona precisament sis mesos després de l'anunci de l'expresident estatunidenc, Donald Trump, que va reconèixer la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental. Aquestes maniobres han sigut bastant polèmiques per la incertesa de saber si en últim moment s'inclouria el territori del Sàhara Occidental, finalment els EUA ho han descartat. 

El passat 1 de juny, el portaveu del Comandament Central de les Forces Armades dels EUA per Àfrica, Bardha Azari, va assegurar que les maniobres s'estendrien al Marroc des de "la base aèria de Kenitra, al nord, fins a les aèries d'entrenament de Tan Tan y Guerir Labouhi, al sud". La zona de Greier Labouhi és la zona més conflictiva, ja que està situada en la frontera entre el Marroc i el Sàhara i també a l'oest dels campaments de Tinduf, en territori algerí, seu del Front Polisario i on s'hostegen els refugiats sahrauís.

Maniobres sense Espanya

Les maniobres són un missatge clar en plena crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya, amb els Estats Units apareixent al costat del regne alauita, i Espanya perdent protagonisme en l'escenari geoestratègic. A les maniobres també hi participen, amb diferents graus, Itàlia, el Regne Unit i Països Baixos, a més del Canadà i el Brasil, així com Tunísia i el Senegal. En total són 9 països, però n'hi ha 21 d'observadors, la majoria africans, i entre ells també Portugal, Dinamarca, Malta, Noruega i Polònia.

Els exercicis de "l'Àfrica Lion" s'organitza en un context marcat per l'actual escalada de tensió diplomàtica entre el Marroc i Espanya, que va declinar participar en les maniobres, després de ficar-se en un embolic diplomàtic acollint el líder del Polisario, Brahim Ghali, per tractar-lo de la Covid.

Un desplegament enorme

Els experts coincideixen que es tracta del desplegament més gran a l'Àfrica en uns exercicis d'aquesta mena, amb prop de 8.000 efectius. El Marroc i els EUA posen el gruix dels contingents: 21 aeronaus militars i altres 46 de suport; més de 100 vehicles blindats; dues embarcacions, i 24 milions de dòlars de pressupost. Seran maniobres a gran escala tant en terra, com en l'aerotransportada, la marítima, forces especials, aèries, accions cívic-militars, exercici i simulació. 

Segons els mitjans especialitzats, un dels objectius és garantir la seguretat davant els riscos de grups gihadistes que operen a Algèria i al sud de Mauritània.

Imatge principal: Helicòpters de l'exèrcit del Marroc. - @FAR_MAROC