L’expresident del govern espanyol José María Aznar ha dit aquest dimecres que Catalunya viu en una “mena de bucle melancòlic del qual mai se surt i del qual cal sortir-ne”, informa Europa Press. En la inauguració d’un curs de lideratge públic de la CEOE, Aznar ha opinat que Catalunya hauria de sortir del “bucle” perquè aquest “només condueix al fracàs i a la frustració”, ja que “consisteix a voler ser el que no s’ha sigut i no té solució perquè no ho serà”, en referència a la independència.

Segons ha opinat, si es dona “un cop d'estat” i surt malament, la resta d’espanyols no tenen per què pagar “el seu error”. “Si surt gratis, es repetiran les accions”, ha advertit. L’expresident ha continuat assenyalant que a Catalunya hi ha un problema de respecte a la llei, que no es pot “saltar a la torera”. “No es pot no respectar les sentències del Tribunal Constitucional o l’estat de dret. Quan un país pateix un cop d'estat i això surt gratis, això torna a passar. Que ho tinguem ben present”, ha advertit.

Aznar veu el futur negre per l’Estat espanyol, almenys per la seva concepció actual. L’exlíder del PP ha advertit que Espanya travessa una “crisi constitucional” i considera que pot fins i tot “desembocar en un procés constituent”. “Això, si no es corregeix, són les paraules majores del fi de la història que comença a la Transició espanyola”, ha reblat. Aquestes declaracions les ha fet en la inauguració d’un curs de lideratge públic de la CEOE.

Qüestionar la Transició, un error polític de "primera magnitud"

Aznar ha continuat afirmant que qüestionar la Transició a la democràcia és un error polític de “primera magnitud”, ja que qui l’ataca, qüestiona la legitimitat del sistema on exerceix de representant. Així mateix, ha denunciat l'intervencionisme “creixent” de l’Estat, l’actual sistema de pensions, que no veu “viable”, o l’absència d’una política de famílies per fer front a l’envelliment de la població.

A més a més, l’expresident espanyol ha denunciat que a Espanya hi ha “escassetat de lideratge responsable” perquè no es comparteixen objectius comuns i ha assegurat, tot i que sense citar expressament a l’actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no el sorprèn que es presenti com un “consumat exhumador”, després que Sánchez hagi dit aquesta setmana que passarà a la història per haver tret les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Aquestes declaracions d’Aznar tenen certa semblança amb les declaracions que va fer la setmana passada la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, afirmant que el regne espanyol es podria convertir en una república.