La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha fet aquest dimarts un exercici de política ficció afirmant que en el futur Catalunya serà una federació dins d’una república espanyola. Aquest és el vaticini que fa la presidenta madrilenya donada la situació política actual al Regne d’Espanya.

Aquestes declaracions sobre la seva visió de futur les ha fet com un advertiment davant del compromís del govern espanyol de retirar la Guàrdia Civil de Trànsit de Navarra per tal d’aconseguir el suport de Bildu als pressupostos generals de l'Estat. Ayuso ha posat al crit al cel davant d’aquest pacte: “El procés d’erosió d’Espanya no pot anar més de pressa”.

A la junta directiva regional, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha manifestat que “busquen acabar amb la unitat territorial i la sobirania nacional, anant cap a una República federal on hi hagi diferents federacions; amb Catalunya, Comunitat Valenciana i Balears per un costat, i País Basc i Navarra per l’altre”.

Els mals auguris d'Ayuso per al Regne d'Espanya

Els mals auguris d’Ayuso pel Regne d’Espanya van més enllà. La presidenta autonòmica considera, segons ha recollit l’agència Europa Press, que “ells seran la llei, com ja estem veient, i la justícia serà paper mullat, perquè no hi hagi una justícia on acudir, ni un mitjà de comunicació on denunciar-ho”. Aquesta seria una referència a la darrera polèmica sobre la llei del 'només sí és sí', que ha acabat en un enfrontament entre el govern i el poder judicial. El PP ja va dir que la fiscalia general de l’estat s’havia posicionat complint ordres de president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

“Aquest procés i aquesta erosió és, a parer meu, molt preocupant i va tan de pressa que no hi ha temps per veure-ho en el seu conjunt”, ha afegit la presidenta autonòmica.

No és la primera vegada que Ayuso parla de república federal. Recentment, la presidenta madrilenya ha dit que la reforma del delicte de sedició forma part d'un "pla" de "Sánchez i els seus socis" per "instaurar a Espanya, al marge dels mecanismes constitucionals, una república federal laica". "En això està treballant el govern i els seus socis parlamentaris", va dir assegurant que la reforma del delicte de sedició forma part d'aquesta "estratègia" que "busca desmembrar Espanya com a nació". "D'aquí que la Corna, la bandera, la capital i els altres símbols, així com l'esperit de la Transició i la presència de l'exèrcit i la guàrdia Civil, o el Poder Judicial independent, sigui un obstacle al seu camí", va declarar en un esmorzar del Club Siglo XXI.

Aquest dimarts s'han donat a conèixer diversos dels acords del PSOE per aconseguir el suport d'altres formacions als pressupostos de l'estat. Bildu ha obtingut l'acord de retirar la Guàrdia Civil de Trànsit a Navarra, mentre que ERC ha assolit un compromís perquè l'estat transfereixi 900 milions d'euros per executar inversions pendents. El PDeCAT per la seva banda ha assolit la gratuïtat durant el 2023 de les línies de llarga distància d'autobusos amb concessions estatals.