Pere Aragonès no només ha exposat aquest dimarts, ja en plena precampanya i amb les eleccions del 12 de maig a l'horitzó, quina hauria de ser la pregunta per a un nou referèndum d'autodeterminació a Catalunya ("Voleu que Catalunya sigui un estat independent?") sinó també la via jurídica per la qual aquesta consulta tindria encaix en la Constitució espanyola. Es tracta de l'article 92 de la carta magna, segons assenyala l'informe de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, presidit per Joan Ridao, i que havia estat encarregat pel mateix Aragonès a partir, al seu torn, de l'informe elaborat pel comitè d'experts de l'acord de claredat. "És la via jurídica prioritària, més idònia i factible per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya", conclou l'informe, però no la única, ja que també identifica altres alternatives. Però, que diu exactament l'article 92 de la Constitució espanyola?

Concretament, aquest article consta de tres punts. El primer de tot resol que "les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans". El segon afegeix que aquest referèndum serà "convocat pel rei, mitjançant proposta del president del Govern, prèviament autoritzada pel Congrés dels Diputats" i el tercer aclareix que serà una llei orgànica la que "regularà les condicions i el procediment de les diferents modalitats de referèndum previstes en aquesta Constitució". A l'informe, es destaca que “hi ha arguments jurídics sòlids per sostenir que l’article 92 de la Constitució no planteja objeccions serioses d’inconstitucionalitat” per celebrar el referèndum d'autodeterminació.

Via prioritària, però no l'única 

A l'acte d'aquest dimarts, després de reunir-se amb el mateix Joan Ridao, Aragonès ha destacat que l'article 92 de la Constitució és via "prioritària" per convocar aquest referèndum acordat, fet que no implica que "en quedin excloses altres". "És important subratllar que l’actual marc constitucional ofereix diferents vies per fer-ho", ha afegit el president. En aquest sentit, l'informe de l'Institut d'Estudis d'Autogovern apunta a altres direccions, com la reforma de la Llei orgànica 2/1980 sobre regulació de les diferents modalitats de referèndum o la delegació de les funcions estatals per autoritzar referèndums a través de l’article 150.2 de la Constitució. 

El referèndum que proposa Aragonès

Durant aquesta darrera legislatura, Pere Aragonès ha defensat la seva proposta d'un nou referèndum acordat amb l'estat espanyol com a via per resoldre el conflicte polític. Primer va impulsar l'acord de claredat per celebrar aquesta consulta, que no va generar consens al Parlament. Així i tot, va engegar la creació d'un consell acadèmic que va elaborar un informe amb cinc propostes diferents de referèndum, de les quals el president de la Generalitat es va fer seva la que es basava en el model escocès. Aquest dimarts, després de conèixer el contingut de l'informe, n'ha detallat algunes característiques: seria un referèndum circumscrit a Catalunya, on haurien de poder votar totes aquelles persones amb dret a vot a les eleccions al Parlament i sense quòrums mínims de participació. L'única pregunta a respondre seria: "Voleu que Catalunya sigui un estat independent?"

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!